Je li s uhićenjem tzv. Virovitičke skupine, na današnji dan, 25. siječnja 1991., počeo hrvatski obrambeni Domovinski rat?

Tada su uhićeni Antun Habijanac, bivši predsjednik Izvršnog vijeća Općine Virovitica, a potom i ostali njegovi suradnici: Đuro Dečak, Ivan Belani, Vinko Belobrk, ali i bivši pripadnici zločinačke JNA: Franjo Kovač, Vlado Šabarić i Josip Kovač.

Optuženi su što su (kako piše u optužnici) u razdoblju od „polovice 1990., pa dalje, sudjelovali u pripremanju oružane pobune na teritoriju Republike Hrvatske upravljene na ugrožavanje Ustavom SFRJ utvrđenog državnog uređenja i bezbjednosti Jugoslavije“.

Tom prigodom bio je optužen i tadašnji ministar obrane RH Martin Špegelj, ali njega nisu uspjeli uhititi.

Svi su iz Virovitice, pod pratnjom pripadnika KOS-a, na čijem je čelu bio ratni zločinac Aleksandar Vasiljević, kojem se trenutačno u „tišini“ i u odsustvu sudi na Županijom sudu u Osijeku, prebačeni u zagrebački Vojni zatvor u Gajevoj 4 (gdje se sada nalazi Državno odvjetništvo RH) i „u ime naroda“ suđeni (20. svibnja 1991.).

Habijanac na tri godine i šest mjeseci zatvora, Dečak na tri, Kovač na dvije godine i šest mjeseci, Šabarić na jednu godinu i tri mjeseca, Belobrk na jednu godinu i Kovač na tri godine i tri mjeseca strogog zatvora.

Okrivljeni su među ostalim što su 22. siječnja 1991. organizirali i „napad“ na virovitičku kasarnu JNA, koji je iz dosad neobjašnjivih razloga u noćnim satima – obustavljen.

Nakon izricanje presude, zbog ogromnog pritiska javnosti, Vojni sud je Virovitičane pustio na „privremenu“ slobodu, tako da se više i nisu vratili u zatvor.

Međutim, zanimljivo je da ova presuda još do današnjih dana nije povučena!?

Kako, zašto?

 

Mladen Pavković