Već duže vrijeme se u nekim medijima objavljuju komentari koji omalovažavaju branitelje. Dio medija zauzima stav kao da su veterani nekakva naša negativna karakteristika i ne postoje u drugim državama.

Neki ih omalovažavaju usporedbom sa SUBNOR-om. U takvom napadu lažnih vijesti, sigurno ste se zapitali postoje li veterani u drugim državama i kakve aktivnosti su im dopuštene.

ENGLESKI VETERANI

Engleska udruga veterana je 5. kolovoza 2017. okupila oko 30.000 pripadnika u mimohodu kroz London. Glavni prosvjed je održan ispred sjedišta vlade te je predana peticija za pojačavanje pritiska na islamske ekstremiste u Britaniji. Zatražili su protjerivanje ekstremista i stavljanje GPS narukvica onima koje ne mogu protjerati. Glasnogovornik prosvjeda Phil Campion, odlikovani pripadnik jedinica SAS, izjavio je da prosvjed nema rasni niti politički karakter nego nastoje pružiti sigurnost građanima. Predložili su formiranje vlastite dobrovoljne nenaoružane postrojbe Domovinske zaštite (Home Guard) kako bi pomogli policiji koja ne može nadzirati sve Islamiste. Bilo bi zanimljivo vidjeti naše medijske komentatore kada bi nešto slično predložili branitelji u Hrvatskoj.

Na dan 18. studenog 2013. godine veterani su organizirali prosvjede ispred suda Old Bailey u Londonu na kojem se za teško ubojstvo sudilo dvojici Islamista koji su usred bijela dana ispred vojarne u južnom Londonu najprije autom na zebri pregazili vojnika i potom ga ubili mačetama. Prosvjed nije bio shvaćen kao pritisak na pravosuđe. Na dan 2. veljače 2018. je nekoliko tisuća engleskih veterana izašlo na ulice nakon što je vlada započela istraživanje zakonitosti postupanja engleske vojske u Sjevernoj Irskoj od 1960. do 1980. godine u kojem razdoblju je ubijeno preko tisuću Iraca. Prosvjednici su nosili ploče s imenima 200 policajaca i vojnika koje su ubili irski teroristi. Za usporedbu, u Hrvatskoj su žrtve bile znatno veće među vojskom i policijom.

FRANCUSKI VETERANI

I francuski veterani su prosvjedovali zbog raznih povoda. Na dan 21. svibnja 2010. su veterani prosvjedovali tijekom održavanja 63. filmskog festivala u Cannesu radi prikazivanja filma o borbama borbama za samostalnost Alžira 1962. Francuski veteran Jacques Peyrat, bivši zastupnik u francuskom parlamentu, izjavio je da žele demonstracijama ukazati na nepravilno usmjeravanje francuskih proračunskih sredstava u izradu filma u kojem se omalovažava francuska vojska i žrtve. Jedan od zapaženijih prosvjeda su organizirali bivši visoki časnici 2001. godine kada je bivšem generalu Paulu Aussaressu oduzeto najviše francusko odlikovanje zbog objave tajnih podataka u knjizi memoara. Posjetiteljima Pariza je poznat muzej Dom invalida kojim država pokazuje koliko su joj važni veterani (Musée de l'Armée - Invalides), u kojem je i Napoleonova grobnica.

AMERIČKI VETERANI

Američke veteranske udruge se također bave raznim aktivnostima koje bi bilo teško nabrojati. Jedna od udruga (Amvet, oko 250.000 članova) je u siječnju 2018. naručila velike plakate s ciljem pojačavanja svijesti o primjerenom odavanju počasti američkoj himni i zastavi. Povod je bilo finale Super Bowla (američki nogomet) na kojem neki od igrača nisu stajali nego su klečali u znak protesta. Ima i drugačijih aktivnosti. Veterani udruge AVVID iz Teksasa su 14. listopada 2005. strojem za usitnjavanje granja uništavali dječje knjige koje su imale neprimjerene pornografske sadržaje.

BELGIJSKI VETERANI

Možda ćete se iznenaditi ali su i belgijske vlasti u Bruxellesu, blizu sjedišta EU institucija, pokazale uvažavanje veterana osnivanjem kraljevskog muzeja (Musée Royal de l’Armée et d’Histoire Militaire). To je jedna od rijetkih europskih država u kojoj vojska svakodnevno patrolira ulicama. Početkom 2018. su veterani prosvjedovali nakon što je vojska predložila da vojnici mogu prespavati kod kuće. Predsjednik veteranske udruge i bivši padobranac Danny Lams je izjavio da se podilazi mekušcima i da su oni kao prava vojska spavali na zemlji. Belgijski veterani na internetskoj prodaji nude majice s natpisima poput "ako ti se ne sviđa belgijska zastava, spakiraj se".

Čak i Slovenija ima veterane te su i oni poduzimali određene akcije. Protestirali su 2014. prilikom prodaje ljubljanske zračne luke Jože Pučnik njemačkom vlasniku.  

ZABRANE PROSVJEDA

Primjere raznih sličnih akcija možemo pronaći u gotovo svakoj državi, ali nažalost ima i veteranskih prosvjeda koje su vlasti nastojale zabraniti ili silom spriječiti. Na dan 27. lipnja 2018. je održan prosvjed kineskih veterana u pokrajini Zhenjiang. Kineski predsjednik Xi Jinping je par mjeseci ranije (u ožujku 2018.) osnovao ministarstvo veterana (kojih ima oko 57 milijuna) ali oni nisu osjetili poboljšanja. Dio prosvjednika je bio pretučen a dio su vlasti nasilno odvezle kućama. Slično je u Ukrajini 19. lipnja 2018. održan prosvjed veterana ispred parlamenta koji se pretvorio u nasilne obračune s policijom. Čini se da bi neki mediji htjeli da se Hrvatska svrstava uz ovakve države. Razina demokratizacije vlasti se pokazuje time koliko dopuštaju veteranima izražavati mišljenje, osobito kada se radi o pobjedničkoj vojsci. Branitelji su važan dio društva i zabrane ne bi imale smisla.

KRLEŽA ZA LJEVIČARE

Dežurnim ljevičarima bi bilo potrebno javiti da je duboko poštovanje stradalim hrvatskim vojnicima odavno pokazao Krleža opisujući odlazak u vojsku i pogibiju sedmorice domobrana na stranim ratištima u priči „Bitka kod Bistrice Lesne“ objavljenoj 1923. godine. Pouka Krležine priče je univerzalno važna. Priču počinje i završava surovom seljačkom svakodnevicom i teškim obiteljskim sudbinama da bi pokazao da velika carstva i njihovi vladari ustvari ovise o žrtvama običnih ljudi.

 

I.S.