Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, nakon što se vratio iz službenog posjeta Hrvatskoj, svako malo u srbijanskim medijima objašnjava što je radio i kako je bilo tijekom dva dana koje je proveo u našoj državi. Tako je, piše beogradska Politika, među ostalim ukazao da je “veći strah Srba koji danas žive u Hrvatskoj, nego onih koji žive na Kosovu i Metohiji“. To je objasnio time da su „Srbi u Hrvatskoj toliko uplašeni da su se skrivali od kamera i da pola od njih nije se smio pojaviti na mjestima gdje je on dolazio.“

Kakva laž, kakva obmana! Pa, samo su i Srbi dočekivali svojeg predsjednika, gdje god se pojavio, a većina Hrvata jednostavno nije bila zainteresirana za njegov posjet. Istina, jedan veći dio Srba koji žive u Hrvatskoj nije želio doći ne toliko zbog Vučića koliko zbog notornog Milorada Pupovca, koji samo da se tijekom ove posjete nije Vučiću gurao u onu stvar.

Predsjednik Srbije očito još nije svjestan da je baš Pupovac, i to godinama, kamen smutnje između Hrvata i Srba te da ovog nazovi političara podržava iznimno mali broj Srba koji su Hrvatsku odabrali za svoju domovinu. (Na kojoj su mu strani bila braća tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, a na kojoj njegov glavni kompanjon Vojislav Stanimirović?).

Vučić je nadalje rekao da su novinari u Hrvatskoj „pitali za neke njegove izjave iz devedesetih u Glini“, a da im je on odgovorio da „nije bio samo u Glini, već i u Vojniću, Vrginmostu…“ te da je tom prigodom naglasio „da se nada da će Krajina da opstane“, dok se tada i zapitao: Je li to za ispričanje, a nije 250.000 ljudi koji su ostali bez svojih ognjišta“.

Predsjednik Srbije, naravno, prešućuje da je na Republiku Hrvatsku izvršena srbijanska i ina agresija, da su Srbi ratovali u Hrvatskoj, a ne u Beogradu, Nišu, Čačku ili Novom Sadu te da su se Hrvati imali pravo braniti u svojem dvorištu.

Što je uostalom tijekom Domovinskog rata Vučić radio u tzv. SAO Krajini?

Zatim i ovog puta ponavlja da se nije ispričao za“stvari u prošlosti, jer ih mi i Hrvati vidimo na potpuno drugačiji način“.

Međutim, predsjednik Srbije zaboravlja da nema dvije istine, već samo jedna. Naime, što bi se dogodilo da recimo Nijemci odgovore Židovima da oni holokaust iz II. svjetskog rata vide na sasvim drugi, odnosno drugačiji način?

Pored toga, Srbi, a poglavito Vučić i Pupovac, često ističu da cijene žrtve s jedne i druge strane u Domovinskome ratu. Pa, ako cijene (a ne cijene!) što se predsjednik Srbije prigodom posjeta Zagrebu prvo nije došao pokloniti svim nevinim Hrvatima stradalim u srbijanskoj agresiji?

 

Mladen Pavković