Ovo je strašno. Svaki dan nove, katastrofalne, vijesti iz Agrokora, i svaki dan sve više slušamo i čitamo o velikoj pljački u ovoj nekada moćnoj tvrtki Ivice Todorića. Međutim, nikako nam nije jasno kako je i zbog čega taj čovjek još uvijek na slobodi?

Uz to se i dalje ponaša kao „aga“. Oni koji su u odnosu na njega osumnjičeni tek za doslovce sitne iznose manje-više odmah se privode, često i u tzv. spektakularnim akcijama. Stječe se dojam da Todorića i dalje nitko ne dira, da ga se štiti. Pojedini članovi njegove obitelji, koji su također iznimno mnogo upleteni u kriminalne afere u ovoj tvrtki mirno izjavljuju da se pakiraju i odlaze u inozemstvo! Za njima će valjda, ako već nije, i Ivica Todorić. Što bi još taj i takav, koji je upropastio gospodarstvo Hrvatske, trebao učini da makar na par dan, završi u Remetincu?

No, kako vrijeme odmiče, sve više dolazimo i do saznanja da su i „svi oni“ – Ivica Todorić. Dakle, uhićenje ovog tipa pokrenulo bi (ili bi trebalo) lavinu uhićenja i brojnih drugih, prije svega njegovih suradnika, kojih ima u svim (u svim!) segmentima društva. Vjerojatno je to glavni razlog što Todorić još uvijek mirno spava u svom dvorcu, umjesto na tvrdom madracu u Remetincu. Gledajući ovaj cirkus od Agrokora, ljudi sve više gube vjeru u pravdu i pravicu. Kad je ona starija žena u Osijeku prošla na crveno, policajac ju je bacio na pločnik i s lisicama otpremio u postaju. Nisu joj oprostili taj prekršaj, već je tadašnji ministar policije za nju platio kaznu. A što je sad ovo? Todorić i njegova zločinačka kompa i te kako mogu utjecati i utječu na svjedoke, a to svi mirno gledaju i prave se da je to normalno. Sjetimo se samo kako je ucjenjivao pojedine (odabrane) medije. Svaki dan su izlazile propagandne poruke njegovih tvrtki, pa su inače, kako se vole zvati „neovisni“ novinari, o njemu uglavnom pisali hvalospjeve. Do otkrivanja afera o Agrokoru nitko se nije usudio napisati ni jednu lošu riječ protiv ovog navodno vrhunskog kriminalca, a gle danas: ti isti se natječu tko će ga više – ocrniti. A tko ga od tih i takvih više ocrni vjerojatno će biti proglašen i „novinarom godine“!

Dakle, može li nam netko kratko i jasno odgovoriti, kako to da Todorić i dalje uživa na slobodi (nema čak ni prekršajnu osudu za pogrešno parkiranje „helikoptera“), dok se druge progoni, zatvara i uništava čim se za njih spomene da su „kriminalci“?

 

Mladen Pavković