Sjećate li se „varaždinskih dana rata“, od 15.- 22. rujna 1991., kad su pripadnici zločinačke JNA, na čelu sa ratnim zločincima: pok. Vladom Trifunovićem, Berislavom Popovom i Vladimirom Davidovićem, rušili, palili i ubijali po Varaždinu, gradu baroka, glazbe i cvijeća, kako ga često zovu?

Za te zločine oficiri Trifunović i Popov još su 1993. osuđeni na kazne zatvora od petnaest godina, dok je Davidović dobio deset. Ni jedan od njih naravno nije proveo ni dana na robiji, jer su odselili u Srbiju, što drugim riječima znači da su im mogli jedino staviti „soli na rep“, za razliku od osuđenih hrvatskih branitelja. Sada je, gle vraga, Županijski sud u Varaždinu obustavio izvršenje kazne zatvora za ovu trojku, od kojih je Trifunović preminuo početkom ove godine! Donijeto je rješenje da će im se nakon toliko godina i nakon pravomoćnosti presuda suditi ponovno, jer im je dopuštena obnova postupka, koji će se provesti na zagrebačkom Županijskom sudu. Sve po zakonu!

Ponovno će im se suditi u odsutnosti, a to u prijevodu znači – piši kući propalo je!

Srbijanske ratne zločince, kako je na stranicama Varaždinskih vijesti istaknula Martina Pižeta, „spasili“ su Radimir Čačić i Stjepan Mesić, čiji su iskazi bili odlučujući prigodom donošenja rješenja o obnovi kaznenog djela protiv njih.

„Čačić je, između ostalog, kazao kako nije postojala (sic!) namjera JNA da granatira civilne ciljeve u Varaždinu, da Trifunović nije tražio napad na varaždinski aerodrom, dok je Mesić naveo kako Trifunović nije naredio borbena djelovanja nasumice po civilima i civilnim objektima te je odbijao naredbe za vojnim djelovanjem po Varaždinu.“

Da umreš od smijeha!

Međutim, predsjednik Kriznog štaba općine Varaždin u vrijeme Domovinskog rata ugledni i cijenjeni Čedomil Cesarec ipak je drugačije doživio „dane rata“, pa je izjavio da agresor u borbama protiv građana Varaždina nije birao sredstva, da su na ulicama ubijali i ranjavali prolaznike, onemogućavali da se ranjenima pruži pomoć te da su Trifunović i njegovi kompanjoni kontinuirano gađali i varaždinsku bolnicu!

Ovog puta, prema svemu sudeći, navodno se više vjerovalo Čačiću i Mesiću, pa se dogodio obrat i u ovom sudskom procesu. Zločinci više nisu zločinci, iako se Varaždinci itekako dobro sjećaju da se varaždinska utvrda JNA, tj. kasarna nije dragovoljno predala, već da su to učinili nakon što su bili poraženi do – nogu.

No, iako se već sada zna da se ratni zločinci opet neće pojaviti na suđenju, jer Srbija ne izručuje svoje državljane, njima će se suditi, da vuk i ovce budu siti!

 

Mladen Pavković