Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, gostovao je na Muslimanskoj televiziji Igman. U emisiji formata “jedan na jedan” (voditelj i gost) održao je monolog u kojem je govorio o političkim ciljevima stranke kojoj je na čelu. Kazao je da partnerstvo Čovića i Dodika može biti usmjereno jedino protiv Bošnjaka te praktično priznao da njegova stranka blokira raspodjelu sredstava od zajma od MMF-a, a osvrnuo se i na prosvjede Bošnjaka protiv mise za žrtve Bleiburga, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Upitan kada će biti formirana nova Vlada FBiH, predsjednik SDA je kazao da slijedi “borba nerava (živaca, op.) za koju ja ne znam koliko dugo će potrajati”.

Komentirajući političke odnose na državnoj razini kazao je da “strateško partnerstvo Čovića i Dodika (predsjednika HDZ-a BiH i SNSD-a, op.) može biti usmjereno samo protiv Bošnjaka”.

-Čović, Hrvati, HDZ izmiješani su s Bošnjacima i s njima im je rješenje – s Bošnjacima. Dodik je zavladao u RS-u i tamo on vlada i nad Hrvatima i odabere tko će od Hrvata sjediti u vladama, do Ustavnog suda, kazao je Izetbegović mlađi dodajući: “I onda se gospodin Čović ljuti zato što smo mi glasovali s nekim drugima, što njega nismo pitali koga ćemo u SIP i još neke druge stvari kako se mi usuđujemo. Istog dana on s Dodikom ide na Ustavni sud”, rekao je predsjednik SDA ustvrdivši da Čović ima “jedne aršine za Srbe, a druge za partnere”.

Pokušao je citirati Bibliju kazavši “vidi trn u tuđem oku, a ne vidi balvan u vlastitom”.

Izetbegović ističe da Čović “gura po svome, uvlači Dodika i Vučića pa, bogami, i s rusima koketira da bi se stvorio pritisak da dobije nešto od Bošnjaka”

-Ja ga stalno upozoravam. To je strateška greška Dragane, prekjučer smo razgovarali na tu temu. Nudio sam ti, kaže, strateško partnerstvo i ‘hajde da stavimo nešto na papir’. Ma pusti papire Dragane, napravi strateško partnerstvo u životu. Relaksiraj Bošnjake da se ne boje Hrvatima dati te koncesije za koje ste zainteresirani, da se ne plaše da će dobiti 2:1, Čović-Dodik protiv sebe”, rekao je Izetbegović nastavivši docirati o tome što bi predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a trebao činiti:

“Nemoj zaustavljati ugovor s Islamskom zajednicom, nemoj izazivati Bošnjake. Reci Čavari neka izvadi iz ladice imenovanja Ustavnog suda Federacije, bez obrazloženja to stoji pola godine. Reci Bevandi neka ne pokušava uglaviti kantone jer mi to vidimo kao želju da pravite neki novi institucionalni entitet mimo Federacije. Dogovaraj se s nama o tim stvarima. Ljutiš se zato što se mi s tobom nismo dogovorili za SIP. Sad javno ponavljam tu stvar prema Čoviću, HDZ-u, HNS-u, Hrvatima. Popravite odnose, relaksirajte odnose s Bošnjacima ako želite da vam mi isporučimo, pomognemo da dobijete neke garancije za koje ste zainteresirani u Predsjedništvu i u Domu naroda. Ne mogu to Bošnjaci uraditi dok ne znaju kako ćete vi te mehanizme iskoristiti”, rekao je Izetbegović u svom monologu na MTV Igman.

Izetbegović je, kako kaže, iznenađen time da su lokalne organizacije SDA i HDZ-a BiH približili stavove što se tiče održavanja izbora u Mostaru te kazao da će izbori u tom gradu biti održani.

“Događa se jedna interesantna stvar kojoj se ja nisam nadao u Mostaru. Dakle, lokalni SDA i HDZ su približili stavove. Ostala je još samo jedna točka, SDA traži da se vrati pozicija dogradonačelnika, i to ne u punom kapacitetu. To smo imali prije 20 godina pa je to ukinuo visoki predstavnik. Samo u tom kapacitetu da se jamči da neće jedna strana zavladati nad drugom stranom, recimo u urbanizmu, da počnu dodjeljivati zemljišta i parcele gdje žive Bošnjaci. Mislim da bi tu trebali izići u susret i da tu stvar riješimo, rekao je Izetbegović dodajući da ,ako do dogovora ne dođe, slijedi sastanak s američkim veleposlanikom i šefom izaslanstva EU u BiH te da će onda rješenje donijeti Ustavni sud i SIP pa će se izbori održati.

Komentirao je i misu za žrtve Bleiburga i križnih puteva koja se slavila u sarajevskoj Katedrali.

Kazao je da katolici smatraju da se bitnije moliti za grješnike nego za nevine žrtve, odnosno “za žene i djecu koji su u Bleiburgu pobijeni, oni će svakako u raj”.

-Oni se mole i za grješnike, njihov pravac u vjeri koji ja razumijem. Bilo je već tih misa i nema problema, čak i Paveliću, ovdje u Sarajevu”, kazao je predsjednik SDA postavivši sam sebi pitanje “gdje je nastao problem?” te je na njega i odgovorio:

“Ta misa u Bleiburgu polako se pretvarala u ustaško orgijanje. Dakle simboli, poruke, prisustvo ljudi odnosno relativizacija onoga što se desilo, rehabilitacija ustaškog režima ne nevinih žrtava. Slavljenje ustaškog režima dovelo je dotle da jedna desničarska Austrija zabrani takav skup u Bleiburgu. Onda su odlučili da takav vrući krumpir, odlučili u Hrvatskoj, u njihovom Saboru, smjeste u Sarajevo i tu je došlo do reakcije. Dakle, kad je ta misa postala politička stvar, a ne vjerska, i to na ovakav način”, kaže Izetbegović pojašnjavajući da je Sarajevo NDH upamtilo na “najužasniji način”.

 

M.J.