Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu (OHR) pozdravio je u srijedu pravomoćnu presudu Radovanu Karadžiću koji je pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Den Haagu osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina, a na isti je način reagirala i Stranka demokratske akcije (SDA), dok su iz Republike Srpske pristigle potpuno drugačije ocjene.

"Presuda predstavlja važan trenutak i nadam se da pruža osjećaj okončanja jednog poglavlja za sve žrtve, kao i za one koji su preživjeli genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u BiH. Ni jedna sudska odluka ne može preživjelima vratiti njihove najmilije, ali im može dati izvjesnu dozu moralne satisfakcije. Istodobno potvrđujući individualnu odgovornost, a ne kolektivnu krivnju, sudska odluka bi trebala donijeti olakšanje svim poštenim ljudima. Nema loših naroda, samo loših pojedinaca“, izjavio je Inzko.

On je istaknuo ogromni doprinos Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i MICT-a u otkrivanju istine i u nastojanjima da se zadovolji pravda nakon užasnih zločina koji su počinjeni u BiH. Stoga je pozvao sve vlasti i političke lidere u BiH da se suzdrže od "političkog nadmudrivanja" ili pokušaja da diskreditiraju važan posao koji su obavili ovi međunarodni sudovi.

"Tribunal je uspostavljen jednoglasnom odlukom Vijeća sigurnosti UN-a. Odluke Tribunala moraju se poštivati", kazao je Inzko.

 

M.J.