Michael Gahler, član vanjsko-političkog odbora Europskog parlamenta i zastupnik CDU-a za DW izjavio je kako je jako kritičan prema aktivnostima koje poduzima Erdogan kako u BiH tako i izvan nje ali da je "izbor Komšića odluka birača".

-Ja ne mogu ocjenjivati je li boravak Erdogana u BiH pred izbore doveo do izbora Komšića. Ja ne mogu zaviriti u glave bh. glasača. Ali mogu zamisliti da su se neki Bošnjaci odlučili za Komšića jer on zastupa njihovu političku opciju i jer im se nije dopao kandidat SDA. Ali birači su slobodni glasati za koga hoće i ja ne mogu kritizirati takav ishod izbora - istaknuo je Gahler za DW.

Uz kazano, Gahler je podcrtao da je Komšić i ranije dva puta biran u Predsjedništvo BiH te da se ipak ne može točno znati koji su sve birači u BiH glasovali za njega.

-Kao europski zastupnik ja nisam neko ko galami na birače. Dakle nije moja zadaća da kritiziram birače - istakao je Gahler.

Podsjetimo, bošnjački intelektualac publicist i novinar te glavni urednik portala The Bosnia Times, Nedžad Latić, izjavio je kako je na proteklim izborima u BiH postojao dvostruki inženjering te da je osmišljen i vođen od petnaestak Erdoganovih instruktora koji su vodili kampanju SDA.

Slične tvrdnje iznijela je zastupnica Željana Zovko u Europskom prlamentu, nakon čega su Željko Komšić i Islamska zajednica u BiH burno reagirali.

 

M.J.