Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić optužio je hrvatsku zastupnicu u Europskom parlamentu (EP) Željani Zovko da "laže i potiče šovinizam" reagirajući tako na njezin istup u raspravi na Odboru za vanjske poslove EP-a koji je u četvrtak razmatrao postizborno stanje u BiH.

Odbor za vanjsku politiku EP-a raspravljao je u četvrtak u Bruxellesu o stanju u BiH, o čemu priprema rezoluciju kojom namjerava izraziti zabrinutost u pogledu pitanja legitimne predstavljenosti naroda u toj zemlji.

Zovko je u četvrtak, tijekom zasjedanja Odbor za vanjsku politiku EP-a, u raspravi ustvrdila da su se Turska i Islamska zajednica u BiH izravno umiješale u izborni proces u BiH pa je Komšić pobijedio Dragana Čovića upravo zbog takvih intervencija.

-Imali smo gospodina Erdogana koji je provodio kampanju godinu dana prije izbora. Treba istaknuti da je Turska odigrala najveću ulogu u odabiru drugog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Islamska zajednica BiH dala je naputak obiteljima za koga trebaju glasovati - kazala je Zovko.

Komšić ju je u petak optužio za poticanje mržnje.

-To je najobičnija laž i budalaština, nedostojna dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu. Osim toga, ovakva izjava ima sve karakteristike šovinizma i islamofobije - izjavio je Komšić u izjavi za portal Klix.

Zovko je na Odboru za vanjske poslove zapravo ponovila teze da su vjernicima u džamijama davane upute kako glasovati, odnosno kako rasporediti glasove da bi pobijedili i Komšić i kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, što se i dogodilo.

Iz Islamske zajednice također su oštro reagirali na takve izjave ističući da je riječ o zlonamjernoj kampanji koju "protiv njih vode neki centri u Hrvatskoj, ali i u BiH".

 

M.J.