Hrvatski zastupnici bojkotirali su u četvrtak sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH prosvjedujući zbog nedavnog prihvaćanja inicijative bošnjačkih stranaka o brisanju odrednica hrvatski iz naziva javnih poduzeća nakon čega vladajuća većina nije uspjela donijeti proračun za sljedeću godinu.

Kako je priopćeno iz kluba zastupnika stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja HDZ BiH, HDZ 1990. i HKDU BiH izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je "bez konzultacija i suglasnosti s dopredsjedateljem Zastupničkog doma Mladenom Boškovićem" te su bošnjačke stranke prihvatile prijedlog zaključka o brisanju hrvatskog nacionalnog predznaka.

"Kako se u međuvremenu nisu dogodile bitnije promjene koje bi utjecale na normaliziranje odnosa između koalicijskih partnera po ovom za Hrvate najvažnijem pitanju, smatramo neprimjerenim i neprihvatljivim sazivanje navedene sjednice", navodi se u priopćenju kluba HNS-a BiH.

Klub HNS-a je rekao da su zbog toga zauzeli jedinstven stav kako ne želi sudjelovati u parlamentarnom radu do okončanja redovite sjednice na kojoj je potaknuto pitanje brisanje hrvatskog naziva ili postizanja dogovora između koalicijskih partnera.

Bošnjačke stranke poduprle su inicijativu oporbenog SDP-a BiH da se brišu nazivi hrvatski i Herceg Bosna iz naziva nekoliko javnih poduzeća što je izazvalo oštre osude svih hrvatskih stranaka u Federaciji BiH.

Zbog izostanka hrvatskih zastupnika bošnjačke stranke koje čine parlamentarnu većinu nisu uspjele usvojiti niti dnevni red, pa je odgođena sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Zbog toga će Federacija BiH u 2018. ući bez donesenog proračuna, ali niti odluke o privremenom financiranju što će dodatno zaoštriti krizu između ključne bošnjačke i hrvatske stranke SDA i HDZ-a BiH koji se spore oko više pitanja, a ponajprije oko izmjena izbornog zakona kojim bi se po presudi Ustavnoga suda BiH trebalo osigurati izbor legitimnih hrvatskih izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda bez da o njima odlučuju bošnjački birači i stranke. 

 

M.J.