Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako su političari u Hrvatskoj i Srbiji propustili priliku koja im je ponuđena presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da jasno osude ratne zločine, distanciraju se od njihovih počinitelja i iskažu nedvojbeno poštovanje prema žrtvama.

-Presude se odnose na pojedince i bile su način da se hipoteka odgovornosti skine s naroda ali srpski i hrvatski političari nisu iskoristili ovu šansu. Skoro svi su se okrenuli veličanju zločinaca, nijekanju presuda i (Haškog) suda - kazao je Izetbegović.

Posebice problematičnim za njega je odnos prema Slobodanu Praljku jer mu je, kako je kazao, iskazivano nepotrebno poštovanje uz pokušaje da se od njega stvori žrtva i mučenik.

-Praljak je zločinac, preciznije predvodnik zločinaca. Pod njegovim, zapovjedništvom HVO je počinio užasne zločine nad potpuno nedužnim ljudima - kazao je Izetbegović.

 Konstatirao je kako se proces pomirenja ne može graditi na nijekanju zločina i slavljenju njihovih počinitelja te je najavio kako će SDA  inzistirati na zakonskim rješenjima kojima bi se sankcioniralo veličanje ratnih zločina.

Odbacio je kritike koje su stizale na njegov račun nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) ranije ove godine odbacio njegov zahtjev za reviziju presude protiv Srbije za agresiju i genocid kazavši kako bi to ponovo učinio.

-Različita gledanja na prošlost utjecala su i na funkcioniranje vlasti u BiH - kazao je Izetbegovićevo, tumačeći kako je sve to učinjeno s ciljem da se uzdrma SDA i sruši vladajuća koalicija.

 Unatoč krajnje napetoj komunikaciji koju javno demonstrira u odnosima s druga dva člana Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem, Izetbegović tvrdi kako se njihovi odnosi "nisu bitno pokvarili".

>>

Komentirajući pak ocjene kako je trenutačno političko stanje u BiH vjerojatno najgore još od završetka rata 1995. godine ocijenio je kako to možda i nije loše.

- U takvom ozračju svi se mogu do kraja suočiti sa svojim strahovima - zaključio je Izetbegović.

 

M.M.