Bosna i Hercegovina je, kao i Republika Hrvatska, bila među 35 zemalja koje su bile suzdržane u jučerašnjim glasovanju o Nacrtu rezolucije o Jeruzalemu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda. Sudeći prema pisanju sarajevskih medija, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imali su različite stavove u vezi s jučerašnjim glasovanjem o Nacrtu rezolucije o Jeruzalemu.

Kako su za Anadolu Agency (AA) potvrdili izvori iz Predsjedništva BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je Predsjedništvu predložilo glasovanje za Nacrt rezolucije o Jeruzalemu. Prijedlog MVP-a prihvatio je bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, dok su članovi Predsjedništva iz reda srpskog i hrvatskog naroda Mladen Ivanić i Dragan Čović, prema istom izvoru, odlučili ignorirati preporuku MVP-a te bili suzdržani.

>>

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a nakon instrukcije Predsjedništva, u pisanom priopćenju pred glasanje u Generalnoj skupštini UN-a obznanilo instrukciju kolektivnog šefa države prema kojoj će stalni predstavnik BiH pri UN-u biti suzdržan.

-Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku će prilikom glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda biti suzdržan, u skladu s instrukcijom Predsjedništva Bosne i Hercegovine - priopćeno je iz MVP-a.

Protiv nacrta rezolucije o Jeruzalemu su glasali Sjedinjene Američke Države (SAD), Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalovi Otoci, Mikronezija, Nauru, Togo i Palau, dok je 35 zemalja, među kojima su Hrvatska i BiH, bilo suzdržano.

>>

Predsjednik SAD-a Donald Trump je državama koje su podržale ovu rezoluciju najavio uskraćivanje financijske pomoći.

-Uzimaju stotine, milijune, pa čak i milijarde dolara i onda glasuju protiv nas. E, mi gledamo te glasove. Neka glasuju protiv nas. Mnogo ćemo uštedjeti. Nije nas briga, ali ovo nije kao što je bilo dosad, kada su mogli glasovati protiv vas, a onda im platite stotine milijuna dolara i nitko ne zna što rade - rekao je Donald Trump.

 

M.M.