Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koje tereti za ratne zločine protiv hrvatskih i bošnjačkih civila na području Donjeg Vakufa, počinjene 1995. 


Optuženi su Branko Čigoja (44), Željko Todić (54), Saša Boškić (45) i Milorad Glamočak (53), svi iz Mrkonjić Grada. Tijekom rata u BiH oni su bili pripadnici izviđačkog voda postrojbe vojske bosanskih Srba stacionirane u tom gradu i u tom svojstvu kršili su odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba.

U rujnu 1995. u mjestu Oborci su, iz improviziranog logora u kojemu su bili zatočeni hrvatski i bošnjački civili, izveli 28 zatočenika koji su prije bili zlostavljani i prisiljavani na teške radove na crti bojišnice. Optuženi su potom osobno iz vatrenog oružja pucali u zatočenike, a samo jedan od njih je preživio. 

Milorad Glamočak za taj je zločin optužen po zapovjednoj odgovornosti jer je odobrio strijeljanje i nije učinio ništa kako bi ga spriječio, niti je učinio bilo što da bi se počinitelji zločina kaznili.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su da će, potvrdi li sud optužnicu, krivicu četvorice optuženih dokazivati iskazima 30 svjedoka i vještaka te uz stotinu materijalnih dokaza.

 

M.M.