Komentirajući prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću, kojom ga je Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda u Haagu osudilo na doživotnu kaznu zatvora, predsjednik Glavnog vijeća  HNS-a BiH i saborski zastupnik Božo Ljubić ocijenio je kako je kazna adekvatna i utemeljena sukladno pravilima suda ali neće pridonijeti pomirenju u BiH.

-S obzirom na zločine koji su počinjeni pod zapovjedništvom Ratka Mladića od Škabrnje preko Sarajeva i Prijedora pa sve do Srebrenice, ova presuda je adekvatna i utemeljena sukladno pravilima suda - rekao je Božo Ljubić u izjavi  za portal dnevnik.ba.

Međutim, upozorava da ova presuda neće pridonijeti pomirenju.

-Problem s ovom presudom i mnogima do sada je taj što Haaški sud ne ispunjava one zadaće koje su pred njega postavljene, a to je pomirenje u BiH i čitavoj regiji. Naime, prema reakcijama koje vidimo iz Sarajeva te Banja Luke i Beograda jasno je kako imamo dijametralno suprotne poglede na presudu. To se ne događa prvi put -  istaknuo je.

Upozorava i kako je do pomirenja moguće doći samo nekom vrstom konsenzusa u BiH o tomu  kakva je BiH moguća i kakvu državu žele tri konstitutivna naroda.

-Ipak, presuda je u svakom slučaju pravno utemeljena i adekvatna za počinjene zločine. I sam sam jednu godinu proveo u tadašnjem Sarajevu i dijelio sam sudbinu tih ljudi. Bio sam ratni kirurg i operirao sam stradale. Još uvijek mi u ušima odzvanja njegova zapovijed ‘tucite Velešiće, tamo nema srpskog življa mnogo’. A to je jedno radničko naselje i to dovoljno govori o svemu -  rekao je Ljubić.

>>

Podsjetimo, Ratko Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid.

 

M.J.