Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da treba hitno pristupiti rješavanju nagomilanih problema u obavještajnom sektoru, za koji smatra da nije korišten u interesu svih institucija BiH, nego za potrebe određenih politika.

-Vidjeli ste koliko problema imamo u obavještajnom sektoru i oni će sve više dolaziti do izražaja, jer je taj sustav  korišten u različite političke svrhe posljednjih godina - rekao je Čović za sarajevski "Dnevni avaz", istaknuvši da su nakon otvaranja tih pitanja na površinu izašle sve nedosljednosti i gruba kršenja zakona.

Čović smatra da je i ranije trebalo doći do sastanka Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije i Izvršno- sigurnosnim povjerenstvom koji čine predsjedatelj Vijeća  ministara BiH i dvojica njegovih zamjenika.

-Mislim da je i prije trebalo doći do tog sastanka jer mi sada spašavamo što se može spasiti - zaključio je Čović.

Konstatirao  je da Vijeće ministara BiH nema podršku parlamenta, ali je mišljenja kako neće biti razriješen zbog procedura koje moraju proći oba parlamentarna doma.

-Nisam zadovoljan radom nijednog nivoa vlasti - rekao je Čović i kao primjer naveo kašnjenje odgovora na Upitnik EU, koji je trebalo biti gotov do kraja svibnja.

Hrvatski član Predsjedništva rekao je da će Predsjedništvo na idućuj sjednici uputiti službeni poziv za posjetu BiH predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te kako je u planu da se u posjetu uskoro pozove i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. 

 

M.J.