Voditelj misije OESS-a u BiH američki diplomat Jonathan Moore u intervjuu za Večernji list ističe kako Daytona 2 neće biti.

-Dejton nije film, nije ni serijal. Neće biti Daytona 2. Vi možete odlučiti da li je to realno ili ne. Tehnički postoji mogućnost za političke lidere da pronađu zajednički jezik i promijene Ustav. Nekada se može čuti da će biti Dejton 2 i da je Dejton privremeno rješenje. Ali, nije to tako. Valja reći da je Dejtonski Ustav živ dokument koji se može mijenjati kao i u drugim demokratskim državama. Ali svjesni smo da to nije jednostavno i u drugim zemljama. Bilo je moguće provoditi reforme nakon 1995. godine, posebno stvaranje OS BiH. Ali na putu prema evropskim integracijama svima je jasno, to je jasna poruka i EU, biće obavezno primijeniti Ustav više puta i ispuniti preduslove članstva u EU - istaknuo je Moore.

Dodaje da političari najprije moraju pronaći "zajednički jezik".

-Morali bi za početak odustati od nekih ciljeva - retorike provokacije. Oni bi morali da pokažu svima u BiH da je takvim pozitivnim ponašanjem moguće doći do članstva u EU. Mi smo imali 'Travanjski paket' koji je imao podršku SDA, HDZ i SNSD, kasnije dogovor iz Pruda ili 'Butmirski paket'. Sada je odluka na domaćim političartima, a vrlo je važno da ljudi ne gledaju na Međunarodnu zajednicu očekujući da ćemo mi doći s nekim posve drugim rješenjem - poručio je Moore.

 

M.J.