Admiral Davor Domazet Lošo smatra da je BiH godinama poprište asimetričnog ratnog sukoba te da tajne službe nisu mogle predvidjeti točno vrijeme i mjesto terorističkog napada koji se dogodio u Zvorniku.

-Ono što se iz ovog napada može iščitati, nedvojbeno je da pripada onom ratu koji nosi naziv asimetrični rat. Simetrični rat znači da imate vojsku i vojsku, a asimetrija kada napadate sustav, ali izolirano, na prvi pogled je izoliran, ali u biti nije. Ne znate kada će se pojaviti. Službe ne mogu tu puno napraviti, mogu kontrolirati do određene mjere. Nema dva ista rata, ne može se to preslikati", rekao je admiral Domazet, gostujući u Studiju 4. HRT-a.

Podsjetio je također da je cijela BiH godinama poprište asimetričnog ratnog sukoba.

- Auto bomba u Mostaru, ubojstvo obitelji Anđelić u Konjicu, ubojstva povratnika u središnjoj Bosni, pucnji na veleposlanstvo u Sarajevu, auto bomba u Bugojnu, prijetnje imamu koji se protivi novačenju mladića za ratni sukob u Iraku i Siriji, samo su neki od niza dokaza koji ukazuju da je cijela BiH pokrivena točkama asimetričnog sukoba - istaknuo je Domazet govoreći o uzrocima terorističkog čina.

Kao povod za teroristički čin izveden od strane Nerdina Ibrića ističe događanja 1991. godione.

-Ibrić je imao godinu dana kada je u Zvorniku ubijeno 750 pripadnika njegove vjere. Zvornik nije izabran ni iz jednog drugog razloga. Zaboravljamo da je etničko čišćenje upravo počelo na zapadnoj obali Drine, Bjeljina, Zvornik, Foča. U tom kontekstu stvorili su se uvjeti da se on pripremi da izvrši tu zadaću kao oblik asimetrije - dodao je umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo.

Negativno se izrazio o izjavama Milorada Dodika kako je teroristički čin u Zvorniku zapravo "pucanj u Republiku Srpsku", kao i Dodikovim najavama o formiranju obavještajne službe RS-a.

 

J. Lj.