Vlasti u Bosni i Hercegovini ne pokazuju dovoljno spremnosti za borbu protiv terorizma, a dokaz za to je činjenica da zbog političkih opstrukcija koje dolaze iz Republike Srpske još nisu usvojeni zakoni kojima bi se spriječilo financiranje terorističkih aktivnosti, upozorio je u petak američki diplomat David Robinson koji obnaša dužnost zamjenika Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

“Nema sive zone u nekim pitanjima, a terorizam je jedno od takvih. Borba protiv financiranja terorizma dio je toga. Ova zemlja mora se odlučiti gdje je, hoće li biti dio borbe protiv terorizma ili biti najslabija karika”, kazao je Robinson kako ga citira sarajevski “Dnevni avaz”.

Robinson je ovime komentirao činjenicu da je Odbor stručnjaka Vijeća Europe za procjenu mjera za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma (MONEYVAL) ocijenio kako BiH ne surađuje jer nije usvojila izmjene kaznenog zakona kojima bi se to pitanje uredilo.

To je rezultat činjenice da parlament BiH do sada nije usvojio izmjene što ih je predložilo Vijeće ministara u ranijem sazivu, a razlog je protivljenje vlasti Republike Srpske da slučajeve povezane s financiranjem terorizma istražuju i procesiraju pravosudna i policijska tijela na državnoj razini.

Vlasti Republike Srpske na čelu s Miloradom Dodikom traže da za to budu ovlašteni isključivo entiteti.

 

M.J.