Američki medij The National Interest, kroz autorski članak Krisa Osborna, iznosi teorije mogućeg vojnog reagiranja Sjedinjenih Država u slučaju iznenadnog vojnog sukoba s Rusijom – pri čemu NATO savez ima ključnu ulogu.

Ako Sjedinjene Države neočekivano budu uvučene u rat s Rusijom na europskom kontinentu, vodstvo Pentagona najvjerojatnije će pokušati odmah upotrijebiti cijeli NATO-ov arsenal, navodi Osborn, prenosi Geopolitika.news.

Na primjer, poljski F-35 mogu otkriti mobilne ciljeve, poput ruskih brodova u Baltičkom moru, i trenutno prenijeti koordinate američkom razaraču za lansiranje protubrodskih projektila. Slično vrijedi i za danske i norveške F-35, a njihovi će piloti upravljati naprednim bespilotnim letjelicama iz svojih kokpita. Jedan od tih dronova može otkriti ruske protuzračne obrambene sustave u blizini ukrajinske granice. U tom će slučaju F-35, uključen u zajednički sustav prijenosa podataka, moći brzo prenositi ciljne podatke jedinicama kopnenih snaga SAD-a naoružanim visoko preciznim vođenim oružjem velikog dometa. To je upravo scenarij ratovanja razvijen u Pentagonu i NATO savezu.

U ovoj vrsti ratovanja bit će potrebno u potpunosti iskoristiti nove mrežne tehnologije, umjetnu inteligenciju i računarsku automatizaciju kako bi se raspršenim, ali dobro naoružanim savezničkim snagama pružila mrežna komunikacija za prepoznavanje ciljeva, paljbu i razmjenu operativnih informacija u uvjetima ozbiljne prijetnje.

Takve zadaće zahtijevaju širenje zajedničkog programa zapovijedanja i nadzora Pentagona na svim domenama, uz sudjelovanje saveznika iz NATO-a. Njegovi sudionici ovaj koncept nazivaju “misijom partnerskog okruženja”. To se može nazvati glavnim taktičkim ciljem modernog ratovanja, gdje informacije igraju glavnu ulogu.

Namjerava se integrirati strateške i taktičke sustave, izjavila je generalica Jacqueline Brown, iz Indo-pacifičkog zapovjedništva (INDOPACOM).

“Imamo velik broj izvora informacija koji nam pomažu u razumijevanju operativne situacije. Ali, iskreno, dijeljenje ovih informacija i dalje je teško”, izjavio je američki brigadni general Jeffrey Valenzia.

Prema njegovim riječima, kako bi se smanjilo vrijeme kašnjenja, važno je pronaći tehnička sredstva za povezivanje različitih čvorova i uspostavu interakcije između njih. O tome govore i stručnjaci iz američkog vojno-industrijskog kompleksa – poput velikog proizvođača oružja – tvrtke Raytheon, navodi se, između ostalog, u tekstu specijaliziranog američkog analitičkog medija.

 

M.M.