Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u nedjelju kako je mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok puka mašta te da neće biti dozvoljena njegova realizacija.

Erdogan je pozdravio zasjedanje Međuparlamentarne konferencije za Al-Quds koja se u malezijskom Kuala Lumpuru održava pod nazivom “Ka strategiji okončanja izraelske okupacije“.

-Plan, koji je svjetskoj javnosti predstavljen kao takozvani sporazum stoljeća i kojim se Jeruzalem proglašava glavnim gradom Izraela, nije ništa drugo već puka mašta koja prijeti miru i stabilnosti u toj regiji. Nećemo dozvoliti da se ta mašta realizira, poručio je Erdogan.

Naglasivši da Turska ne prihvaća plan kojim se “anektira palestinska teritorija i gaze prava palestinskog naroda”, Erdogan je poručio da je neprihvatljiva inicijativa kojom se, “pod plaštom navodnog zalaganja za uspostavu dvije države, pokušava legalizirati izraelska okupacija palestinskog teritorija”.

-Tijekom višegodišnje okupacije, rušenja i patnji Palestine, Izrael je ilegalno i bespravno došao do današnjih granica. Turska nikada neće ostati nijema na aneksiju Jeruzalema i neće ostaviti svoju palestinsku braću samu u toj borbi. Još jednom naglašavam, Jeruzalem je naša crvena linija, poručio je Erdogan, pozivajući muslimanske zemlje da zaštite prava Palestinaca.

Svojim istupima i konkretnim postupcima u posljednje vrijeme, turski predsjednik s potpuno svrstao na stranu Irana, a protiv interesa SAD-a i Izraela.

 

M.M.