Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će, ukoliko bude potrebe, turske snage izvoditi operacije u Idlibu u Siriji i drugim područjima.

"Zračni i kopneni elementi turskih oružanih snaga će slobodno djelovati, a po potrebi izvoditi i operacije u Idlibu i svim drugim područjima našeg djelovanja", kazao je Erdogan u obraćanju Klubu zastupnika Stranke pravde i razvoja (AKP).

Istaknuo je kako veliki problem predstavlja i činjenica da se u Siriji ne poštuju postignuti dogovori.

"U Siriji se ne poštuju dogovori, napad na našu vojsku predstavlja nagovještaj novog perioda za Tursku što se tiče Sirije. Sirijski režim u veljači se mora povući iza promatračkih položaja Turske, u suprotnom ćemo ih na to primorati. Tko god pita što Turska radi u Siriji, znajte da je ili nesmotren ili je namjerno neprijatelj ovog naroda i zemlje", rekao je Erdogan.

Istaknuo je također da sirijski režim otvoreno krši primirje postignuto za Idlib, podsjetivši na napad ovog ponedjeljka u kojemu je palo sedam turskih šehida i jedan civil.

Dodao je da će na svaki napad na turske vojnike ili njihove saveznike uslijediti osveta bez ikakvog upozorenja i bez obzira na izvor napada.

"U našim vojnim operacijama glavni princip Turske nije da se nanese šteta životima ili imovini nevinih ljudi", rekao je Erdogan.

Istaknuo je i kako Ankara od Rusije očekuje da u Siriji razumije senzibilitet Turske.

Dotaknuo se i posljednjih događaja u vezi s izraelsko-palestinskim pitanjem, napominjući da nitko ne prihvaća takozvani mirovni plan koji je nedavno objavio američki predsjednik Donald Trump.

"Jeruzalem pripada trima nebeskim religijama, takozvani plan ne prihvaćaju ni muslimani, ni kršćani niti ortodoksni židovi. Nikada nećemo podržati plan kojim nisu zadovoljna naša palestinska braća", kazao je Erdogan.

Naglasio je kako je jedini cilj takozvanog plana "legitimiranje izraelske politike okupacije, uništenja i iznude, koja traje već 70 godina".

Također se osvrnuo i na navodne prijetnje koje SAD upućuju njemu i još nekim turskim dužnosnicima.

"U ovom trenutku, nažalost, Sjedinjene Američke Države upućuju prijetnje meni, a prijeti se i našem šefu obavještajne službe, kao i nekim financijskim institucijama u Turskoj. Što god da uradite, u tome sigurno nećete uspjeti", rekao je Erdogan.

 

M.M.