Iran je u ponedjeljak objavio da je uhitio 17 špijuna koji rade za CIA-u i neke od njih osudio na smrt, a Washington tvrdi da se radi o lažima, prenose agencije

Iransko Ministarstvo informiranja priopćilo je da su osumnjičeni prikupljali informacije u ključnim sektorima, uključujući vojni i nuklearni.

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je iranske tvrdnje i rekao kako je navod "potpuno lažan".

- Navodi o iranskom zarobljavanju špijuna CIA-e potpuno su lažni. Nula istine. Samo još laži i propagande (kao i njihov oboren dron) religijskog režima koji propada i ne zna što učiniti. Njihova je ekonomija mrtva i postat će još gora. Iran je totalni nered, napisao je Trump na Twitteru.

Podsjetimo, iransko ministarstvo za obavještajni rad je, kako je ranije prenijela državna televizija, razbilo špijunsku mrežu CIA-e i uhitili 17 osoba, nakon čega su iranski mediji objavili fotografije "časnika CIA-e" koji su bili u kontaktu s uhićenima.

Prema navodima ministarstva, "identificirani špijuni su radili u vrlo osjetljivim i ključnim sektorima gospodarstva, nuklearne energije, infrastrukture, vojske i kibernetičke sigurnosti (...) gdje su prikupljali povjerljive informacije".

Istovremeno, Velika Britanija je najavila da će tražiti osnivanje europske pomorske zaštitne misije kako bi osigurala siguran prolaz brodova kroz Hormuški tjesnac, nakon što je Iran zauzeo britanski brod, što je London označio činom "državnog piratstva".

- Po međunarodnom pravu Iran nije imao pravo opstruirati prolaz broda, a kamoli se ukrcati. Stoga je to čin državnog piratstva, rekao je pred parlamentom britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

 

M.M.