Dosadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu pobjednik je parlamentarnih izbora i osigurao je peti mandat na čelu vlade, objavio je u srijedu TV Kanal 12.


Nakon prebrojanih 96 posto glasova, Netanyahuov Likud dobio je 37 mjesta u Knessetu, a Plavo-bijeli koje vodi bivši general Benny Gantz dobili su 36.

Iako nijedna stranka nije dobila većinu u Knessetu koji ima 120 mjesta, rezultati stavljaju Netanyahua u snažniju poziciju za stvaranje koalicijske vlade s desnim strankama, ključnim za konačnu pobjedu.

- Ovo je golema pobjeda, rekao je Netanyahu pristašama u kasnonoćnom govoru u stožeru Likuda, upozorivši da duga noć a možda i dan predstoje u očekivanju konačnih rezultata.

Benjamin Netanyahu (69) kaže da je već počeo razgovore s mogućim koalicijskim saveznicima.

General Benny Gantz, čelnik centrističkog saveza je također proglasio pobjedu, nakon što su bili objavljeni rezultati izlaznih anketa.

- Mi smo pobjednici. Želimo zahvaliti Benjaminu Netanyahuu za njegovu službu naciji - rekao je Ganz.

Podsjetimo, Netanyahuova popularnost bila je načeta nizom korupcijskih afera koje se posljednjih godina vežu uz njegovo ime.

S druge strane, savez centrističkih stranaka Plavo-bijeli Bennyja Gantza, bivšeg načelnika izraelskog glavnog stožera, i popularnog zastupnika Yaira Lapida predstavlja se kao savez neokaljan korupcijskim aferama i s bogatim vojnim iskustvom.

Međutim, za razliku od svojih 'najljućih' političkih protivnika, Netanyahu ima višedesetljetno političko iskustvo. Čak četrdesetak stranaka natjecalo se na izborima za Knesset a izborni prag je bio 3,25 posto.

Netanyahu je rekao u subotu da planira anektirati židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ako pobijedi na izborima i dobije još jedan mandat.

Istodobno, Palestinci žele državu koja bi uključila Zapadnu obalu, istočni Jeruzalem i Pojas Gaze. Oko 500.000 Izraelaca živi na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, na područjima na kojima također živi više od 2,6 milijuna Palestinaca.

 

M.M.