Tisuće prosvjednika okupilo se u nedjelju u Bruxellesu gdje su prosvjedovali protiv UN-ova sporazuma o migrantima. U sklopu prosvjeda, koje su organizirale konzervativne flamanske stranke u dijelu Bruxellesa nedaleko od institucija EU-a, okupilo se oko 5500 prosvjednika.

Protuprosvjede, na kojima su okupile oko tisuću ljudi, održani su u središtu glavnoga grada Belgije a organizirale su ih lijevo orijentirane skupine i nevladine organizacije.

Prošlog tjedna se najveća stranka koalicije belgijskoga premijera Charlesa Michela povukla upravo zbog spora oko potpisivanja Marrakeshkog sporazuma o migracijama.

Frankofoni liberal Michel je kazao da je “uzeo na znanje” informaciju o odlasku flamanske stranke N-VA iz koalicije četiriju stranaka formirane 2014. godine te da će izmijeniti sastav vlade.

Međutim, ta je zadaća iznimno zamršena u saveznoj Belgiji u kojoj se ministarska mjesta moraju ravnopravno raspodijeliti između predstavnika dva suverena naroda.

Konzervativna N-VA, najveća stranka u parlamentu, objavila je kako povlači svoje ministre iz koalicije nakon što je Michel u odbio njihov zahtjev da se odustane od potpisivanja Marakeškog sporazuma.

 

M.M.