Makedonija je jučer održala referendum u sklopu dogovora prema kojemu će Grčka, ako Makedonci prihvate ime "Republika Sjeverna Makedonija", odustati od blokiranja ulaska Skoplja u NATO i u Europsku uniju.


Prema podacima Državne izborne komisije u Makedoniji na referendum se odazvalo 36,87% građana. Od 98,61% prebrojanih biračkih mjesta, "ZA" promjenu imena Makedonije izjasnilo se 91,48%, a protiv je 5,64%.

Iako referendum nije pravno obvezujuć, dovoljan broj članova parlamenta rekao je da će se držati njegovog rezultata. Za promjenu imena je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

-Više od 90 posto građana odobrilo je dogovor s Grčkom o promjeni imena Makedonije i parlament treba potvrditi volju većine. Više od 90 posto glasalo je 'za', dakle, sada je na parlamentu red da potvrdi volju većine - naglasio je makedonski premijer Zoran Zaev.

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Alexis Tspras, najavili su nakon jučerašnjeg referenduma da će se i dalje zauzimati za dogovor o promjeni imena Makedonije, pošto su podršku tome planu dali i Europska unija i NATO savez.

 

M.M.