Kosovski specijalni policajci, pripadnici jedinice ROSU, zauzeli su u subotu umjetno jezero i hidrocentralu Gazivode, piše beogradski Blic.

Akciju je, prema informacijama Blica, izvelo 60 naoružanih specijalaca koji su opkolili jezero.

Srpska strana tvrdi kako Albanci zahtijevaju da im se Gazivode preda u zamjenu za ostvarenje obećanja iz sporazuma o formiranju Zajedničkog vijeća srpskih općina, svojevrsne samoupravne institucije u većinski srpskom dijelu sjevernog Kosova.

Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izdao je nalog da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti, priopćio je srbijanski MUP.

- Povodom napada Albanaca na sjever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo kazneno djelo, naložio sam ravnatelju policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti - ističe se u priopćenju.

Istovremeno, Blic doznaje i da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić načelniku glavnog stožera Milanu Mojsiloviću naredio stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene spremnosti 'zbog napada albanskih specijalaca na Srbe na sjeveru KiM'.

Čelnik vladinog ureda za Kosovo Marko Đurić na izvanrednoj je tiskovnoj konferenciji izjavio da je Vučić o situaciji na sjeveru Kosova izvijestio visoke dužnosnike međunarodne zajednice i zatražio njihovo reagiranje sukladno sporazumima o uvjetima angažiranja kosovskih postrojbi na sjeveru Kosova.

Podsjetimo, jezero Gazivode i pripadajuća hidrocentrala strateški su pogon na sjeveru Kosova, na granici sa Srbijom, kojim upravlja Elektroprivreda Srbije, a oko vlasništva i načina upravljanja već dulje vrijeme spore se Beograd i Priština. Iz spomenute hidrocentrale električnom energijom se opskrbljuje veći dio sjevernog Kosova, u kojemu većinu stanovništva čine etnički Srbi i u kojemu kosovske institucije slabo funkcioniraju.

 

M.M.