Moskva je u subotu objavila odluku o izgonu 23 britanska diplomata i o zabrani rada British Councila u Rusiji, kao odgovor na mjere koje je London uveo nakon otrovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćeri u Velikoj Britaniji.

- Dvadeset tri člana diplomatskog osoblja britanskog veleposlanstva u Moskvi proglašena su nepoželjnima i bit će protjerani idućeg tjedna, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova koje je nešto ranije pozvalo britanskog veleposlanika Laurieja Bristowa kako bi ga obavijestilo o toj odluci.

Ta je mjera odgovor na "provokativne akcije" i na "neutemeljene optužbe u vezi s događajima 4. ožujka u Salisburyju" koje je iznio London, dodaje ministarstvo, smjerajući na trovanje bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije.

Moskva je također objavila u subotu da zabranjuje rad British Councila, međunarodne britanske organizacije za kulturu i izobrazbu u Rusiji, službeno zbog njezina "neriješenog pravnog statusa".

Ministarstvo je usto upozorilo Veliku Britaniju preko svog veleposlanika da "ako London donese nove neprijateljske mjere prema Rusiji, ona si pridržava pravo da uzvrati protumjerama".

Podsjetimo, u srijedu je britanska premijerka Theresa May objavila da protjeruje 23 ruska diplomata, što nije učinjeno od kraja hladnog rata, te da prekida bilateralne veze s Rusijom.

Podsjetimo, Velika Britanija optužuje Rusiju za napad vojnim nervnim otrovom ruske proizvodnje na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije koji su još u bolnici i nalaze se u "kritičnom" stanju. Policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti.

 

M.M.