Bliskoistočni sukob u koji su trenutno izravno uključeni Iran, Turska, Sirija, Izrael te čitav niz različitih pobunjeničkih skupina - čije je ključno žarište trenutačno u Siriji a ono nešto manje u Jemenu, prijeti širom eskalacijom.

Izraelska vojska objavila je da je nanijela veliku štetu sirijskoj protuzračnoj obrani nakon što je njihov vojni zrakoplov srušen iznad Sirije. Lovac F-16 pogođen je u akciji pokrenutoj nakon rušenja iranskog drona koji je ušao u izraelski zračni prostor.

-Izrael je na rušenje vojnog zrakoplova F-16 odgovorio drugim valom zračnih napada na 12 sirijskih i iranskih vojnih ciljeva u Siriji, što je najveći napad te vrste protiv Sirije nakon rata s Libanonom 1982. - rekao je general izraelskog zrakoplovstva Tomer Bar, prenosi BBC.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da Izrael želi mir, ali će se braniti od Irana. Dodao je kako je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te su se dogovorili da će se koordinacija djelovanja vojski nastaviti.

Potporu Izraelu potvrdio je SAD koji snažno podupire pravo Izraela da se obrani od prijetnji.

Na sirijskom bojištu gubitke imaju i Turci, koji su u enklavi Afrin prošli mjesec pokrenuli zračnu i kopnenu ofenzivu protiv kurdskih boraca. U padu turskog helikoptera poginula su dvojica vojnika.

-Mi smo u ratu. Imat ćemo gubitke, ali i mi ćemo prouzročiti gubitke drugoj strani. Jučer smo uništili golemo skladište raketa. Kurdske milicije zbog toga su bijesne. Platit će visoku cijenu za rušenje našeg helikoptera - poručio je turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Međutim, Iran demantira bilo kakvu upletenost u izraelsko-sirijsko nasilje. Iran demantira da ima dronove u Siriji i umiješanost u rušenje izraelskog borbenog zrakoplova.

-Optužbe cionista su tako smiješne da nećemo ni odgovoriti na njih - kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva Bahram Hasemi.

Dodao je kako Iran u Siriji djeluje samo kao vojni savjetnik i to na zahtjev sirijske vlade.

-Sirijska vojska ima legitimno pravo reagirati na stranu agresiju i braniti zemlju - rekao je Bahram Hasemi .

Milicije u Siriji koje podupire Iran, i koje se bore na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, demantirale su da je meta drona bio Izrael, ustvrdivši da su njegov cilj bili militanti Islamske države.

Službena Moskva je ozbiljno zabrinuta zadnjim razvojem događaja u Siriji i poziva strane da pokažu suzdržanost i izbjegnu eskalaciju stanja, objavilo je u subotu rusko ministarstvo vanjskih poslova uz poziv na poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i drugih zemalja u regiji.

Libanon je najavio da će UN-u poslati pritužbu protiv Izraela zbog korištenja libanonskog zračnog prostora.

-Ova agresivna politika, koju Izrael prakticira, ugrožava stabilnost u regiji - priopćilo je libanonsko ministarstvo vanjskih poslova.

Cijeli ovaj proces sa zanimanjem promatra Saudijska Arabija koja je s Iranom u sukobu na širokom području od Libanona do Katara. Osobito je napeto stanje u Libanonu, gdje Iran podupire šijitsku miliciju Hezbollah, koja se diljem te regije bori protiv interesa sunitske Saudijske Arabije. Istodobno, isti taj Hezbolah surađuje u libanonskoj vladi. Iran i Saudijci sukobljeni su i u Jemenu, gdje Saudijska Arabija podupiru vladu, dokIran naoružava pobunjene šijitske Hutiste.

Sukobljeni su i u Siriji, gdje je Iran stao uz predsjednika Assada, a Saudijska Arabija uz protuvladine pobunjenike. U susjednome Iraku Iran je ostvario velik utjecaj preko iračke šijitske vlade, ali i tu Saudijci pokušavaju izboriti svoje interese.

 

M.M.