Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko susrela se u petak u Bruxellesu s predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićom.

Tijekom susreta, zastupnica Zovko i predsjedatelj Predsjedništva BiH, Dragan Čović, osvrnuli su se na susret s predsjednikom Europske pučke stranke, Josephom Daulom, visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije, Federicom Mogherini, te na susret s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom.

Zovko i Čović razgovarali su o budućim koracima u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine ka EU, o nužnim izmjenama izbornog zakona kojim će se osigurati da predstavnici jednog naroda više ne biraju drugom narodu predstavnike te o predaji Upitnika Europskoj komisiji.

Na kraju susreta, razgovarali su i o najavljenoj Strategiji proširenja EU-a na zapadni Balkan, koja će biti predstavljena sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, u kojoj bi trebala biti dana jasna perspektiva članstva država zapadnog Balkana u Europskoj uniji.

 

M.B.