Europski je sud za ljudska prava (ESLJP) u utorak objavio presudu kojom je utvrdio kako je Sud Bosne i Hercegovine prekršio ljudska prava jednom bosanskohercegovačkom državljaninu kojemu u sudnici u Sarajevu nije bilo dopušteno držati na glavi kapu koju je nosio kao znak pripadnosti radikalnom islamističkom redu vehabita.

Presuda je donesena po žalbi što je ESLJP-u podnio Husmet Hamidović, pripadnik zajednice vahabita iz sela Gornja Maoča kod Brčkog, a BiH mu uz to mora isplatiti odštetu od četiri i pol tisuće eura.

Hamidović je bio svjedok u kaznenom postupku protiv Mevluda Jašarevića, koji je u listopadu 2011. godine kalašnjikovom napao veleposlanstvo Sjedinjenih Država u SAD-u. Kako je rečeno, prilikom svjedočenja je odbio skinuti vehabijsku kapu, te ga je sudac osudio za nepoštivanje suda te na novčanu kaznu od 10 000 konvertibilnih maraka. Predmet je došao pred Ustavni sud koji je kaznu smanjio na 3000 konvertibilnih maraka (2 od 8 sudaca je imalo izdvojeno mišljenje). Hamidović se potom žalio ESLJP-u, smatrajući da je došlo do povrjede njegovih „vjerskih sloboda.“ Cijela se presuda (Case of Hamidović v. Bosnia and Herzegovina) može pročitati ovdje.

Europski je sud za ljudska prava točno znao o komu se radi: „According to the available sources and their own declarations, members of the community in Gornja Maoča oppose the concept of a secular State, democracy, free elections and any laws that are not based on Sharia. The positions taken by this group are, inter alia, available at a number of web sites, including www.putvjernika.com, while part of its followers live in Serbia, Croatia (!), Montenegro, Slovenia, Austria, Germany, Switzerland, Australia and other countries.“

Dakle, iako je Sud utvrdio da se radi o ljudima koji ne priznaju ništa osim šerijatskog prava, nije smatrao proturječnim, odnosno licemjernim što ekstremni vehabija zahtijeva poštivanje njegovih vjerskih sloboda, dok zauzvrat ne poštuje niti jednu jedinu instituciju zapadnoga svijeta. Iako se pravo primjenjuje bez obzira na to priznaje li netko pravni poredak ili ne, mora se uzeti u obzir i utvrditi, barem kad se radi o glupostima kao što je skidanje kape na zahtjev suca, radi li se o obijesnom parničenju, jer je ovo tipičan primjer obijesnog parničenja i izrugivanja institucijama koje nisu šerijatske.

Uzevši u obzir cjelokupnu europsku vanjsku politiku prema (radikalnom) islamu, od ove presude koja nije toliko beznačajna – jer ako Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije smatrao da je došlo do povrjede prava… – preko politike Francuske i Njemačke koje nameću migrante cijeloj Europi znajući da Europa time prihvaća islamski ekstremizam, kažnjavanje zemalja koje ne žele migrante, negodovanje jer je Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela; pa sve do presude hrvatskoj šestorci u Haagu. Europske elite namjerno i ciljano rade na štetu europskih naroda, pa i ovih koji nisu u EU.

>>

Muslimane se uporno tetoši, drži kao kap na dlanu, povlađuje im se, daje ustupke, od njih se stvara jedna zaista povlaštena manjina koja će jako brzo postati većina, a onda ćemo shvatiti da kad oni postanu većina, ne će se prema nama – manjini – ophoditi na reciprocitetan način. K tomu se cijelo vrijeme smiju i rugaju „civiliziranosti“, „dobrohotnosti“, „progresivnosti“, „pravičnosti“ te drugim plemenitim atributima koje su si Europljani iznašli.

 

Mila Marušić