Haški tribunal nije politička ustanova i na njemu se nije sudilo narodima nego odgovornima za teške ratne zločine i kršenje Ženevske konvencije, kazao je glavni haški tužitelj Serge Brammertz u razgovoru za ljubljansko "Delo", te dodao kako očekuje da će nacionalna tužiteljstva u BiH i Srbiji nove strategije za istraživanje ratnih zločina.

-Samo u BiH je više od tri tisuće neriješenih slučajeva ratnih zločina. Naš ured ima 9 milijuna stranica dokumenata o konfliktu u nekadašnjoj Jugoslaviji i sve su te informacije na raspolaganju nacionalnim istražnim uredima - kazao je Brammertz u razgovoru za "Delo".

Od BiH i Srbije očekuje utvrđivanje nove strategije za istraživanje ratnih zločina.

-U BiH i Srbiji moraju tek utvrditi novu strategiju tužiteljstva za istraživanje ratnih zločina. To ćemo pitanje sigurno unijeti u naš izvještaj koji pripremamo za Vijeće sigurnosti UN-a. Kvaliteta i obim suradnje među državama nekadašnje Jugoslavije na tom se području na žalost smanjuje - kazao je Brammertz.

Miljavac: Ima veliki broj pripremljenih optužnica

Podsjetimo, predsjednik Hrvatskog heneralskog zbora Pavao Miljavac, gostujući u programu N1 televizije, upozorio je kako haška presuda o udruženom zločinačkom pothvatu bošnjačkoj strani otvara široku mogućnost pravosudno  krene prema svima onima koji su sudjelovali u organiziranom otporu, prije svega časnicima iz HVO-a, ali i nekim hrvatskim generalima.

>>

-Ima veliki broj pripremljenih optužnica. Preko deset godina određene institucije u BiH pripremaju te optužnice i s elaboratima i lažnim svjedocima, cijeli niz toga je pripremljeno. Kad će krenuti ne znam, ali sigurno je da je ova presuda vjetar u leđa da se što više procesuira. Ako procesuirate generale, više i niže časnike, pitanje je što je s hrvatskom populacijom u BiH. Ti će ljudi biti prisiljeni okrenuti se Hrvatskoj i dolaziti u Hrvatsku, a to je za Hrvatsku katastrofalno, da se napuštaju vjekovni teritoriji na kojima su Hrvati živjeli - upozorava Miljavac.

 

M.M.