Nizozemsko tužiteljstvo objavilo je preliminarne rezultate obdukcije napravljene na tijelu Slobodana Praljka. Prema preliminarnim rezultatima toksikoloških ispitivanja, u Praljkovoj krvi zabilježena je koncentracija cijankalija, što je rezultiralo zatajenjem srca, objavilo je nizozemsko tužiteljstvo.

Prilikom obavljanja obdukcije bila su prisutna dva hrvatska stručnjaka. Po dogovoru s Haškim sudom i hrvatskim vlastima, stručnjacima iz Hrvatske bilo je dozvoljeno promatrati obdukciju na tijelu Slobodana Praljka, objavilo je nizozemsko tužiteljstvo.

Obdukcija je provedena u medicinskom institutu u Rijkswijku nedaleko od Haaga, jednom od vodećih radioloških laboratorija u svijetu.

General Slobodan Praljak je smrtonosni otrov popio samo nekoliko sekundi nakon što mu je potvrđena zatvorska kazna u trajanju od 20 godina zatvora.  

>>

Podsjetimo, cijankalij ili kalijev cijanid (kemijska formula KCN) izuzetno je otrovna sol cijanovodične kiseline. Topi se u vodi i silovito reagira sa želučanom kiselinom te izaziva brzu smrt.

 

 

M.M.