U dokumentu do kojeg je došao njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung su grube konture ambicioznog vojnog projekta  stvaranja europske vojske, koja bi predstavljala ”stalnu strukturnu suradnju oružanih snaga zemalja članica Europske unije.

Prijedlog su zajedno pokrenule vlade Njemačke i Francuske, koje se dugoročno u vojnom smislu žele osamostaliti od Sjedinjenih Država, a projekt je i dio nastojanja EU da se produbi integracija nakon Brexita i politike ”America First” koju je najavio američki predsjednik Trump.

Tekst prijedloga kojeg su sastavile vlade Angele Merkel i Emmanuela Macrona, sudeći prema tvrdnjama istog izvora, je već poslan svim vladama EU, a dokument naglašava potrebu postizanja ”strateške autonomije” i vojne neovisnosti od Sjedinjenih Američkih Država.

Podići troškove obrane do 2 posto bruto domaćeg proizvoda i izdvojiti 20% od tog iznosa za ulaganja u njemačko-francuski projekt su zahtjevi koje zemlje članice EU moraju ispuniti u okviru ovog novog prijedloga.

Zahtjeve su u osnovi isti kao i oni koje su postavili čelnici NATO pakta na summitu 2014. Međutim, samo pet zemalja NATO-a za savez izdvajaju 2% njihovog BDP-a. To su Sjedinjene Američke Države, Grčka, Poljska, Velika Britanija i Estonija.

Europska obrambena agencija (EDA) trebala bi biti odgovorna za ocjenu sukladnosti tih zahtjeva.

Očekuje se da će visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini ovaj projekt predstaviti krajem rujna.

Analitičari, međutim, upozoravaju kako bi ovaj prijedlog mogao dovesti do dodatnog usložnjavanja odnosa među članicama EU-a

 

M.M.