Njemačka, kronično gladna energenata s najbližih ruskih izvora, izgradila je Sjeverni tok 1 i ustraje na Sjevernom toku 2 koji sada Washington namjerava sankcionirati, stoji u analizi Jutarnjeg lista.

Cijevi za prvi projekt nisu išle najbližim kopnenim putem preko Poljske nego su Moskva i Berlin odlučiti koristiti izravnu vezu. Položili su ih po dnu Baltičkog mora. Po sličnoj ruti namjeravaju spojiti i Sjeverni tok 2.

Zemlje između Rusije i Njemačke, Poljska i Litva, opredijelile su se za energetsku suradnju s Amerikom, umjesto najbližeg izvora Rusije. Varšava već dugo pregovara o uvjetima dugoročne LNG-suradnje s američkim kompanijama, dok je Litva izgradila LNG-terminal, koji za primjer često spominje hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, inače možda najjači zagovornik izgradnje LNG-terminala na Krku.

Dakako, u istom kontekstu oslonca na suradnju s američkim plinskim kompanijama, već se godinama planira gradnja tog terminala koji bi, kako tvrde lobisti, trebao neutralizirati dominantan utjecaj Rusije na tržište našeg dijela Europe.

Težnja za kontrolom energetskih koridora odražava i raspored vojnih potencijala. Osim cijele nekadašnje istočne Europe NATO-ove su snage u Ukrajini, gdje s Rusima ratuju preko posrednika. Gomilanje vojske na Baltiku od ruske aneksije Krima naovamo također je dio iste priče gušenja i zatvaranja Rusije.

Europska unija dosad je uz pokroviteljstvo Washingtona, a pod firmom sprečavanja ruskog utjecaja, blokirala gotovo sve ruske inicijative, poput Južnoga toka, no Sjeverni tok 2 mogao bi biti druga priča.

Njemačka ne samo da bi tim projektom osigurala svoje energetske apetite nego bi postala hub za cijelu Europu. Sjeverni tok 2 učvrstio bi strateško savezništvo s Rusijom i vjerojatno donio milijarde eura zarade.

Zato su najnovije američke sankcije ključni test za njemačku politiku.Međutim, malo tko vjeruje u otvoreni sukob Berlina i Washingtona, makar se radilo o tako značajnom ulogu.

Ipak, puno je veća mogućnost neizravnog sukoba, osobito na području jogoistoka Europe, odnosno tzv. zapadnog Balkana.

 

R.H.