Slovenski premijer Miro Cerar ocijenio je na konferenciji za novinare nakon sureta s Andrejom Plenkovićem kako je odluka arbitražnog suda pozitivan pomak. 

-Presuda je konačna i obvezujuća za obje zemlje, njome je riješeno pitanje koje je opterećivalo naše odnose. Današnjim razgovorom možemo obojica biti zadovoljni iako o implemetaciji te odluke imamo različite poglede - rekao je Cerar.

Dodao je kako Slovenija čvrsto stoji pri tome da treba početi razgovarati o implementaciji.

-Sklapanje ovog sporazuma je omogućila Hrvatskoj ulazak u EU. Ne radi se o pokoravanju stajalištima Slovenije već poštivanju preuzetih međunarodnih odluka. Sada moramo napraviti korake u smjeru implementacije odluke i spremni smo na dijalog koji će dovesti do rješenja - rekao je Cerar.

Za Andreja Plenković pozicija Slovenije je jasna.

-Nažalost, za nas je taj proces bio trajno kontaminiran. U postupak smo krenuli u dobroj vjeri kako bi se riješilo  granično pitanje. Za nas presuda Arbitražnog suda nije obvezujuća niti je namjeravamo primjenjivati - istaknuo je Plenković.

Podsjetio je na potrebu nastavka dijaloga.

-Ključna poruka je poruka dijaloga poruka da se ne mogu donositi jednostrane odluke. Današnji susret je signal dobre volje, nema nikakvih tenzija i stojimo konsenzualno da se riješe otvorena pitanja ali ne na način da se prihvati odluka iz procesa iz kojeg je Hrvatska izišla prije dvije godine - rekao je Plenković.

 

M.M.