Tursko izborno povjerenstvo i dalje tvrdi da na referendumu o proširenju ustavnih ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana  - nije bilo nepravilnosti, iako oporba i međunarodni promatrači tvrde suprotno.

Turska tako napušta parlamentarni sustav, a predsjednik će ubuduće imati široke ovlasti, uključujući imenovanje članova kabineta.

Turski predsjednik Taip Erdogan je u Ankari poručio da počinje s reformama i da je nakon rezultata referenduma završila rasprava o promjeni ustava.

Međutim, promatrači smatraju da referendum nije zadovoljio međunarodne demokratske standarde, a iz EU-a političari pozivaju na suspenziju pregovora s Turskom.

-Na referndumu je bilo problema samo u nekim regijama. Žao mi je što nije bilo promatrača iz civilnog društva i međunarodnih institucija. Općenito govoreći, referendum nije ispunio standarde zakonskih okvira Vijeća Europe, a izvanredno stanje nikada se ne bi trebalo iskorištavati protiv vladavine prava - izjavio je voditelj izaslanstva Parlamentarne skupštine VE Cezar Florin Preda.

Austrijska članica promatračke misije Vijeća Europe Alev Korun izjavila je za ORF kako je na referendumu u Turskoj bilo do 2,5 milijuna sumnjivih biračkih listića.

-Izborno tijelo je protivno zakonu odlučilo da se prihvaćaju i omotnice bez službenog žiga - istaknula je te dodala kako je u većinski kurdskom gradu Diyarbakiru dvoje njezinih kolega zabranjen pristup biračkim mjestima, te je upozorila na snimke na društvenim mrežama na kojima se vide ljudi koji su glasovali više no jednom.

Unatoč kritikama, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacuje bilo kakvu kritiku glede nedjeljnog glasovanja.

-Postoji organizacija pod nazivom OESS. Pripremili su izvješće u kojem su komentirali izbore  u Turskoj. Prvo, moraju znati gdje im je mjesto. Ne želimo ni vidjeti ni čuti politički motivirana izvješća. Mi i dalje nastavljamo svojim putem. Ova zemlja imala je najdemokratskije izbore, kakvi nisu viđeni ni u jednoj zapadnoj zemlji - poručio je Erdogan.

U međuvremenu, stotine prosvjednika na ulicama Istanbula osporavaju rezultate referenduma uz povike "nije gotovo" i "borba se nastavlja". S druge strane Tursko vijeće nacionalne sigurnosti koje vodi predsjednik Erdogan predložilo je vladi tromjesečno produljenje izvanrednog stanja koje je stupilo na snagu nakon neuspjelog državnog udara u srpnju prošle godine.

 

M.M.