S tijesnih 51 prema 49 posto Turci su izglasovali proširenje Erdoganovih ovlasti - s parlamentarnog sustava prelazi se na predsjednički, čime je Erdogan dobio ovlasti ravne nekadašnjim sultanima.

Izmjene ustava, njih ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP.

Dok Erdogan ističe da je osigurao 25 milijuna glasova na referendumu, oporba poručuje da će tražiti ponovno prebrojavanje 60 posto glasova koje smatraju spornima.

-Turska je prvi put u svojoj povijesti o tako važnoj stvari odlučila voljom parlamenta i naroda - rekao je Erdogan pozivajući sve, uključujući turske saveznike, da poštuju rezultat referenduma.

Najavio je da je sada spreman organizirati referendum o ponovnom uvođenju smrtne kazne.  

Oporba nezadovoljna

Glavna oporbena socijaldemokratska stranka CHP kani osporiti glasove s gotovo 37% birališta, a brojka bi se, kazao je glavni tajnik stranke Erdal Aksunger, mogla popeti i na 60 posto, prenose turski mediji.

I prokurdski orijentiran HDP na Twitteru je objavio da namjerava osporiti glasove s "dvije trećine" birališta te da će rezultati biti nepoznati dok se ne finalizira njihova žalba visokome izbornom povjerenstvu o nepravilnostima tijekom izbora. Oporba osuđuje odluku koju je nekoliko sati prije zatvaranja birališta objavilo izborno povjerenstvo - da će uvažiti i listiće koje pečatom nisu potvrdili izborni odbori, osim ako se ne dokaže da su lažni.

Protiv ustavnih promjena glasovala su tri najveća turska gradaIstanbul, Ankara i Izmirte većinski kurdski jugoistok zemlje, objavile su turske televizije.

Nakon što je Erdogan proglasio pobjedu, stanovnici nekoliko četvrti u Istanbulu bacali su kroz prozore lonce i zdjele, u karakterističnom načinu iskazivanja nezadovoljstva u Turskoj.

Eu poziva na konsenzus

Europska komisija pozvala je tursku vladu da postigne "najširi mogući nacionalni konsenzus.

-S obzirom na tijesan rezultat referenduma i duboke implikacije ustavnih amandmana, pozivamo (...) turske vlasti da u njihovoj provedbi postignu najširi mogući nacionalni konsenzus - priopćili su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te povjerenik EK za proširenje Johannes Hahn.

Tursku pozivaju da uzme u obzir preporuke Vijeća Europe.

-Pozivamo Tursku da uzme u obzir zabrinutosti preporuke Vijeća Europe, uključujući izvanredno stanje", navodi se u priopćenju EK-a. EU očekuje ocjenu međunarodnih promatrača o valjanosti referenduma - dodaje EK u priopćenju.

 

M.M.