Direktor CIA-e Mike Pompeo, u govoru održanom u Centru za strateške i međunarodne studije, nazvao je WikiLeaks "neprijateljskom obavještajnom službom", a osnivača Wikileaksa Juliana Assangea "prevarantom" i "kukavicom".

-Vrijeme je da se WikiLeaks nazove pravim imenom, to je neprijateljska obavještajna služba koju su često podržavali državni akteri u Rusiji - rekao je Pompeo.

Ustvrdio je da je ruska vojna obavještajna služba tijekom izbora u SAD-u (GRU) koristila Wikileaks za distribuciju hakiranog materijala iz računala Demokratskog nacionalnog odbora.

Pompeo je "oštrim" riječima govorio i o Edwardu Snowdenu, bivšem djelatniku američke tajne službe za nacionalnu sigurnost koji je preuzeo tisuće dokumenata, razotkrivši neke od najosjetljivijih programa elektroničkog prisluškivanja.

WikiLeaks je objavio tajne dokumente SAD-a i drugih zemalja, tvrdeći da je njihova zadaća boriti se protiv tajnosti i promicati transparentnost.
Assange se od 2012. nalazi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, koje mu je pružilo utočište kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je optužen zbog silovanja, što on negira.

M.M.