Britanski dužnosnici vjeruju da je Rusija planirala ubiti crnogorskog premijera Mila Đukanovića i svrgnuti njegovu vladu u listopadu prošle godine, objavio je britanski list Sunday Telegraph pozivajući se na visoke izvore u britanskoj vladi.

Britanski list navodi da je državni udar trebao biti izveden na dan parlamentarnih izbora i da je plan podrazumijevao zauzimanje zgrade parlamenta i ubojstvo prozapadnog čelnika Đukanovića, a da su tu akciju vodili ruski obavještajci "uz podršku i blagoslov Moskve kako bi sabotirali plan Crne Gore o ulasku u NATO".

>>

Plan je onemogućenn samo nekoliko sati prije nego što je trebao biti proveden u djelo, a njegov je cilj bio izazvati krvoproliće i nemire u zemlji uoči njezinog ulaska u članstvo NATO-a.

-Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori planiranog za 16. listopada prošle godine bio je nesumnjiv primjer rastuće agresivne kampanje uplitanja u poslove Zapada - rekao je za Sunday Telegraph neimenovani izvor u britanskoj vladi, a prenosi podgorički Portal Analitika.

Britanski šef diplomacije Boris Johnson i američki državni tajnik Rex Tillerson, navodno su razgovorili o tome prošli tjedan prilikom svog prvog susreta.

Sunday Telegraph podsjeća da su na potjernici Interpola dvojica ruskih državljana za koje crnogorske vlasti tvrde da stoje iza planiranih napada.

-Njih dvojica su mjesecima nadgledala novačenje i opremanje male skupine srpskih nacionalista koji su, prerušeni u policajce, trebali izvršiti napad na zgradu crnogorskog parlamenta i ubiti tadašnjeg premijera Mila Đukanovića - tvrdi  Sunday Telegraph.

>>

List također navodi da je Kremlj demantirao bilo kakvu upletenost, a crnogorski tužitelj nije optužio ruske vlasti nego "ruske nacionaliste", dok proruska oporba u Crnoj Gori tvrdi da je cijeli slučaj izlažiran.

U članku se ističe da su britanske i američke obavještajne agencije pozvane da pomognu vlastima u Crnoj Gori da rasvijetle cijeli slučaj te da do sada prikupljeni dokazi upravo upućuju na to da su u cijeli slučaj umiješani i visoki ruski dužnosnici.

 

M.M.