Europski parlament je na svojoj sjednici u Strasbourgu održanoj u utorak, 14.veljače 2017. godine u večernjim satima raspravio Izvješće o BiH za 2016. godinu U raspravi je sudjelovalo nekoliko hrvatskih zastupnika, uključujući Marijanu Petir i Željanu Zovko.

Hrvatski zastupnici u sastavu EPP-a uložili su niz amandmana koje je izvjestitelj Cristian Dan Preda većim dijelom usvojio.

-Čvrsto podržavam europski put BiH i pozivam na provođenje nužnih reformi, uključujući i ustavne, koje će omogućiti potpunu funkcionalnost i stabilnost BiH te ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Za ostvarenje tog cilja treba razmotriti federalizaciju kao mogući model - rekla je tom prigodom Petir.

Podsjetila je da se temeljna ljudska i građanska prava Hrvata na dnevnoj bazi krše te su oni konstitutivan narod samo na papiru.

-Tražimo jednakopravnost svih triju naroda da mogu izabrati svoje političke predstavnike, da djeca imaju obrazovanje na njihovom materinskom jeziku, da se medijski programi emitiraju na svim trima službenim jezicima BiH - rekla je Marijana Petir.

Podsjetila je da uz političke probleme koji se moraju nadići, u BiH postoje i problemi vezani uz zaštitu okoliša i onečišćenje zraka koji izravno utječu i na hrvatske građane, posebice one u Slavonskom Brodu.

-Smatram kako je napredak u ovom području bio slab te je potrebno poduzeti odlučnije korake - rekla je Petir koja je od kada je postala zastupnica u Europskom parlamentu problem zagađenja zraka iz Rafinerije Brod digla na europsku razinu te je on posao referenca i ovog izvješća.

Zovko: Rezolucija Europskog parlamenta pomaže BiH pronaći 'srednji put'

Zastupnica Željana Zovko u svom obraćanju na plenarnoj sjednici istaknula je značaj federalizma kao srednjeg rješenja.

-U prethodnim rezolucijama ovaj Parlament je ukazao kako je federalizam, a ne unitarizam ili separatizam jedini integrativni faktor koji donosi mir i sigurnost u Bosnu i Hercegovinu.To je srednji put kojim se zemlja treba vratiti iz dvije decenije dugog traženja modela kako pomiriti tri zajednice koje su prošle teški rat i traže zajedničku budućnost uz uvažavanje svojih različitosti - upozorila je Zovko.

Ukazala je i na ciljeve protivnika federalističkog pristupa uređenju BiH.

-Protivnici tog srednjeg puta, odnosno federalizma nam nude iste politike koje ne daju nikakve rezultate već dvadeset godina od Daytonskog pariškog sporazuma.Konstitutivnost tri naroda je temelj Daytonskog sporazuma, njezin integrativni faktor i garant stabilnosti zemlje - upozorila je Zovko.

Navela je i niz manjkavosti koje treba rješavati na putu BiH u Europsku uniju.

-Promjena izbornog zakona na temelju principa federalizma i legitimne zastupljenosti je prvi korak ka povratku povjerenja i stabilnosti da brojniji narod neće više drugom narodu birati političke predstavnike.Zatim slijedi provedba presuda Ustavnog suda koje će vratiti demokraciju u lokalnu zajednicu kao što je slučaj u Mostaru, gradu taocu dugo godina nametnutog Statuta, koji se pokazao neustavnim.I na kraju nadamo se  otvaranju šire rasprave o izmjeni Ustava koji će konačno tri naroda u BiH učiniti ravnopravnim i sigurnim - zaključila je Zovko.

Glasovanje o Rezoluciji Europskog parlamenta o izvješću Komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu održat će se u srijedu u 12 sati.

M.M.