Smiješno je u medijima pratiti obračune sumornih klaunova poput Marina Miletića i Vojka Obersnela! Dva posve nerealizirana čovjeka se natežu oko raspadnute lešine – temeljito uništenog primorskog gradića Rijeke, s velebnim mandraćem za mega-jahte! Naravno, svi znaju da je Rijeku upropastio apsolutno nesposobni Titin izviđač, Yugoslaven od stoljeća sedmog, nepismeni biolog od stoljeća osmog, potjeran s Medicinskog fakulteta, a da je njegov izazivač vjeroučitelj kojeg crkva ne želi za vjeroučitelja! U takvoj borbi Miletić pobjeđuje zbog nekoliko banalnih razloga.

Naime, Obersnel je nesumnjivo nesposobniji (što je u Rijeci velika prednost!) - ali je star, ljigav poput trpa, umoran, te potrošen i niš' koristi! On je sjenka onog sjajnog Titinog pionira-jurišnika (SA-pionir, smeđekošuljaš u crvenoj, razvučenoj, Lacoste majici!) koji je tako dinamično oplemenio riječku Moira Orfej cirkusku scenu nakon propasti voljenog Slavka Linića, kuhara JNA, koji je neusporedivo vodio grad Rijeku u propast! Vojkan je pokazao da može bolje i od Neusporedivog! I bezvezni gradić na Kvarneru povukao je još 23 decimetra dalje u ponor! Samo najveći vizionari (i nesposobnjakovići!) to mogu!

          Njegovi dosezi su „volšebni“ (njemu drag srbizam!): nije sagradio 20 godina autobusni kolodvor na Žabici, a i zašto bi, kad nema ništa od toga?! Nije sagradio ni Gradsku knjižnicu 20 godina, a i zašto bi, kad nema ništa od toga? Slavko Linić je barem davio bezveznog i mahnitog Albanologa Zorana Milanovića (na žalost, bezuspješno!), no Obersnel, taj „školjkaš iz njihovog sokaka“, nije davio nikoga, osim stanovnika svog propalog gradića, koji su se i onako udavili od dosade, kemikalija, besparice i srpskih gluposti koje je naturao stanovnicima gradića - u kojem je vladao kao Kralj Crveno (Krvavo!) Sunce s dvadesetak (ili manje!) posto glasova! Fascinira bahatost bezveznjaka koji ničin nisu zaslužili svoj položaj! Samo posve nesposobni ljudi mogu biti zaista bahati!

          Rijeka izgleda kao komunistička septička jama, sa Starim gradom koji su komunisti porušili, s lukom bez brodova, sa željezničkom postajom bez vlakova, s Muzejom suvremen umjetnosti bez umjetnosi, s titulom Europska prijestolnica kulture – bez kulture! I kad je nula velika i prazna u njoj poduzetni diletanti poput Obija mogu naći – nešto još veće i praznije!

          U toj turobnoj komunističkoj pustoši (zvanoj Obi Joshua Tree!) nalaze se ocvali partijski sekretar i mladi vjeroučitelj... Slijedi Armagedon! Jasno je da će mladi diletant pomesti starog! Jer mladi diletant donosi svježinu propasti, dok stari diletant zaudara na dosadnu, jalovu gangrenu!

          Problem s Rijekom je što taj grad nikome zaista ne treba! Naime, u tom gradu jedino funkcionira prastara, loše projektiran, smrtonosna zaobilaznica, koja je apsolutno diletantski nacrtana 1959., a potom se gradila - što je i inače praksa u gradiću na Rječini! - idućih pedesetak godina. Iz zakrpe u zakrpu! Od D 403 do D 404... Ili obrnuto... Samo da puno košta! Gdje se medo valja, ostane neka dlaka!

Sporo, loše, skupo i korumpirano, to je ono što diletantski riječki političari podrazumijevaju pod svojom neefikasnom, nesposobnom i niš' koristi upravom! Ako sagrade novi kolektor otpadnih voda – on im se raspadne i govna lutaju Kvarnerom! Ako podignu novi Muzej moderne i suvremene umjetnosti, on je ruševna zgrada s partijskim sekretarom, koji nemaju pojma o umjetnosti! Ako uređuju Stari grad, on izgleda kao Skadarlija na deponiju! Ako uređuju deponij - on izgleda kao Černobil za početnike!

U gradu koji je svijetu podario fašizam, Titin pionir snalazi se lošije od onog što bi se moglo očekivati. Marin Miletić uvjerljivo će pobijedi Vojka Obersnela – jer Vojkan je antipatični, dežmekasti partijski parazit s Pećina, u stanu koji je kupio „za dva dinara druže“, u gradu u kojem su njegovi crveni drugovi protjerali 30.000 uglednih fašista i ubili 300 uglednih autonomaša 1945.!

Na može komunistički ubojica Oskar Piškuli Žuti biti predsjednik Udruge umirovljenika Primorsko-goranske županije i predsjednik nogomentog kluba Lučki radnik - u gradu u kojem je bezveznjak s Medicinskog fakulteta uništio sve! Oskar Piškulić Žuti imao je viziju na tragu uglednih ubojica: druga Lenjina, druga Staljina i druga Tita, a Obersnel je čovjek bez ikakve vizije! Obersnel misli da je Rijeka slovenski grad u južnoj Srbiji! To nije vizija!

Dakle, mladi i ambiciozni Marin Miletić prelazi preko salastog gradonačelnika, većeg od svog grada, bez ikavih napora! Slijedi panika na brodu luđaka „Galeb“, među svim tamošnjim korumpiranim nesposobnjakovićima i partijskim bojovnicima od Skadarlije do Dorćola! I Kuće cveća!

         F. Perić