Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo bi u petak odlučiti je li premijer Andrej Plenković povrijedio načelo djelovanja time što je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Postupak protiv Plenkovića Povjerenstvo je pokrenulo 23. studenoga prošle godine jer nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Igor Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum.

Plenković je tada izjavio da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neargumentirano i nepotrebno protiv njega pokrenulo postupak te istaknuo kako se premijer ne može izuzeti pri imenovanju diplomata.

"Svi zakonski propisi koji reguliraju imenovanja i postavljanja šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda ne predviđaju u bilo kojoj varijanti izuzeće onoga tko obnaša dužnost predsjednika Vlade. Dakle, zakonski se nije moguće izuzeti", izjavio je.

Povjerenstvo će na istoj sjednici također odlučiti hoće li protiv premijera pokrenuti postupak vezano za zapošljavanje njegova šogora na mjesto direktora u Zračnoj luci Dubrovnik. Povjerenstvo će pritom odlučivati koja je bila Plenkovićeva uloga u tome.

Plenković se ranije našao na dnevnom redu Povjerenstva i zbog aktivnosti prilikom izrade tzv. lex Agrokor u aferi Hotmail, ali odluku o tome nije donijelo jer je premijer dan prije sjednice zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković iz tog postupka.

U predmetu u kojem je pokrenulo postupak protiv Plenkovića i više ministara zbog višekratnoga oglušivanja da mu dostave dokumentaciju vezanu za putovanje Vladinim zrakoplovom u Helsinki, gdje se održavao kongres Europske pučke stranke, Povjerenstvo je dobilo očitovanje od većine prozvanih, ali nitko uz očitovanje nije priložio dokumentaciju.

 

M.M.