Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u službenom posjetu Kanadi, gdje će se susresti s glavnom guvernerkom Julijom Payette i premijerom Justinom Trudeauom.

To je prvi državni posjet nekog hrvatskog predsjednika Kanadi od uspostave neovisnosti Hrvatske.

-Hrvatska je cijenjeni partner Kanade u NATO-u, Ujedinjenim narodima i Europskoj uniji. Kanađani hrvatskog podrijetla važan su doprinos kanadskom multikulturalnom društvu, priopćio je ured guvernerke Payette u najavi posjeta. 

Prije susreta s kanadskim čelnicima, Predsjednica se u nedjelju navečer u Ottawi sastala s predstavnicima hrvatske zajednice.

-Svaki dolazak u Ottawu i susret sa zajednicom za mene je posebna prigoda u kojoj ožive drage uspomene na ovaj grad koji je vaš dom, kao što je bio i meni i mojoj obitelji tijekom rada u Veleposlanstvu. Hrvatsko iseljeništvo jedan je od prioriteta mojega predsjedničkoga mandata.Kao hrvatska predsjednica posebno sam ponosna na Hrvate u Kanadi, kao narod koji se integrirao u društvo svojim znanjem, stručnošću,odgovornošću, svojim predanim odnosom prema radu, obitelji i društvu u kojem žive - objavila je Predsjednica na društvenim mrežama.

U Kanadi će predsjednica i njezin suprug Jakov Kitarović do 17. svibnja posjetiti i Toronto, Hamilton i Calgary.

 

M.B.