Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je u četvrtak sjednicu Vlade te je u uvodnom obraćanju istaknuo kako su optužbe ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića 'potpuno besmislene'.

-Osvrnuo bih se na neke krajnje besmislene optužbe  ministra sigurnosti BiH Mektića. Osim da je riječ o zlonamjernim i besmislenim tvrdnjama, ovakve optužbe ne zaslužuju više riječi, rekao je Plenković.

Dodao je da Vlada RH radi sve kako bi pojačala bilateralne odnose između dvije zemlje.

-Pružio sam snažnu podršku europskoj integraciji BiH. Bitno nam je da Hrvati dobiju poštovanje kao ravnopravan i konstituirajući narod te da se nađe adekvatno rješenje za izborni zakon, napomenuo je Plenković.

Također je istaknuo da Vlada radi sve kako bi se komemoracija na Bleiburgu održala na dostojanstven način.

-Potičemo iskazivanje pijeteta prema svima koju su tamo pobijeni. Podržavamo razgovor Hrvatske biskupske konferencije i Katoličke crkve u Austriji te osuđujemo svako politiziranje komemoracije. Mi najoštrije osuđujemo relativiziranje totalitarnih režima te podržavamo politiku sjećanja na kršenje ljudskih prava u 20. stoljeću. Radimo na tome da se za misno slavlje na Bleiburgu nađe adekvatno rješenje, istaknuo je Plenković.

Najavio je da će se sljedeći tjedan u Narodnim novinama objaviti završni tekst o kurikulumu iz povijesti. 

-Ovo je kraj naših aktivnosti vezanih uz izradu naših kurikuluma, Objavu očekujemo sljedeći tjedan. Smatram da su teme Holokausta, Domovinskog rata te strahota totalitarnih režima u 20. stoljeću primjereno zastupljeni u dokumentu stručne, a ne političke razine. To je dokument iza kojega ljudi narodne, demokršćanske i liberalne političke orijentacije mogu stati zajedno - zaključio je Plenković.

 

M.M.