Na račun ispita i predavanja Anka Mrak-Taritaš je od HGK, od 2011., kada je postala zamjenica ministra, do 2016., kada joj je završio mandat ministrice graditeljstva, ukupno je primila 52.256 kuna u neto iznosu. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjerava ove navode.

Ujedno, Povjerenstvo provjerava i navode prema kojima je u vrijeme dok je bila ministrica graditeljstva, samu sebe imenovala u povjerenstvo Ministarstva za polaganje stručnog ispita iz arhitekture i za to tijekom četiri godine primila 38.950 kuna koje nije prijavila u imovinskoj kartici.

Manje od mjesec dana nakon što je objavljena priča da je saborska zastupnica i predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš, u vrijeme dok je bila ministrica graditeljstva, samu sebe imenovala u povjerenstvo Ministarstva za polaganje stručnog ispita iz arhitekture i za to tijekom četiri godine primila 38.950 kuna koje nije prijavila u imovinskoj kartici, ona se javno ispričala za taj slučaj i preuzela odgovornost, no Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, osim tog slučaja, provjerava i navode iz prijave vezane uz njen angažman u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Ta druga prijava odnosi se na naknade koje je primala kao članica ispitne komisije HGK za agente za posredovanje nekretninama, što su za Jutarnji list potvrdili u Povjerenstvu, ali kako je istraga tek počela i prikuplja se dokumentacija, nije još jasno je li bivša ministrica graditeljstva i tu bila u sukobu interesa i je li uopće smjela biti kao ministrica u povjerenstvu koje ispituje buduće agente za posredovanje nekretninama.

S druge strane, Mrak-Taritaš za vrijeme dužnosničkog mandata nije bila samo ispitivačica, nego je za HGK držala i predavanja.

Na račun ispita i predavanja Mrak-Taritaš, potvrđeno je u HGK, od 2011., kada je postala zamjenica ministra, do 2016., kada joj je završio mandat ministrice graditeljstva, ukupno je primila 52.256 kuna u neto iznosu.

 

M.M.