Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u srijedu da je Vlada protiv revizije Vatikanskih ugovora te da neće biti njihove izmjene, a u vezi sa zahtjevom MOL-a za odštetom od 6,5 milijardi kuna, rekao je da je u postupku u Washingtonu Hrvatska izjavila prigovor o nenadležnosti.

Istaknuo je da je postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još u tijeku i da je Vlada RH prihvatila Izjavu EU-a o pravnim posljedicama presude Suda EU u predmetu Achmea i o zaštiti ulaganja u EU, kojom se utvrđuje da za investicijske sporove između država članica ne može biti nadležan sud izvan EU-a. 

- Naši pravni zastupnici u tom procesu izožili su i prigovor o nenadležnosti i za sada nemamo odgovor na taj podnesak, kazao je.

Postupak u ICSID-u pokrenuo je MOL krajem 2913., pod tvrdnjom da Hrvatska nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka.

Plenković je, upitan o interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupovine izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak koju je SDP uputio u saborsku proceduru, najavio da će Vlada u četvrtak odgovoriti na interpelaciju.

- Vjerujem da ćemo u dogovoru s predsjednikom Hrvatskog sabora dogovoriti termin i da se ta tema raspravi u najskorije vrijeme, kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na nabavu novih borbenih zrakoplova.

- Kao sve što radite u životu, rutinu steknete nakon određenog vremena. Ovo je za sve, pa i za kolege u MORH-u, ali i za druge resore, bilo prvo iskustvo ovako ozbiljnoga posla. Imamo sada određena iskustva i neke naučene lekcije koje ćemo iskoristiti za ubuduće. To što želim veće involviranje drugih resora ne znači da će to biti bez MORH-a i bez ministra obrane Krstičevića - istaknuo je.

Osvrnuo se i na tvrdnju novinara da se više od tisuću sudskih postupaka vodi protiv novinara u Hrvatskoj.

- Ne mogu prihvatiti niti na najmanji mogući način tezu o tome da u Hrvatskoj nema slobode medija. To nije točno. Ne treba meni neka međunarodna analiza - dodao je.

 

M.M.