Srbijanski odvjetnik Dušan Bratić podnio je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i suučesnika zbog sumnje da su 1995. "ubili 81 civila srpske nacionalnosti", piše u subotu beogradska Politika.

Odvjetnik Bratić zastupa bivšeg pilota JNA Ljubomira Bajića koji je raketirao Banske dvore u jesen 1991., zbog čega se protiv njega u Zagrebu vodi istraga.

Politika prenosi odvjetnikove tvrdnje da je Damir Krstičević bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca, u BiH, 12. i 13. rujna 1995.

-Otvorena je vatra iz pešadijskog naoružanja različitog kalibra. Prema izjavama preživjelih i ranjenih u autobusu `Servistransa` nije bilo naoružanih osoba, niti je bilo ko od putnika dejstvovao vatrenim oružjem - naveo je odvjetnik Bratić u izjavi za Politiku.

Po pisanju beogradskog lista "srpski civili ubijani su pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbjegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf - Jajce".

-Nakon toga je iz pravca položaja Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane ispaljena raketa iz ručnog raketnog bacača M-80 "zolja", nakon čega se autobus zapalio - navodi odvjetnik Bratić

Odvjetnik Bratić u kaznenoj prijavi tvrdi da su Krstičević i suučesnici, čija se imena ne navode u agencijskoj vijesti, počinili dva kaznena djela - ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Podsjetimo, komentirajući nazočnost hrvatskog veleposlanika na obilježavanju Dana Republike srpske, ministar Krstičević je ovih dana kazao da on to nikad ne bi napravio.

-To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio - komentar je ministra obrane Damira Krstičevića na postupak veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechia.

Inače, iznimno je zanimljivo da kaznena prijava odvjetnika koji brani optuženika za raketiranje Banskih dvora dolazi u jeku medijskih pritisaka i zahtjeva oporbe, predvođene SDP-om, za ostavkom ministra Krstičevića.

 

M.M.