Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio pozvan je na konzultacije u Zagreb nakon što je sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog Dana RS, javlja HRT pozivajući se na izvore iz Banskih dvora. 

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručuju da Ministarstvo nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banja Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i detaljno će ispitati kako je do toga došlo.

-Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine. Na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica MarijaPejčinović Burić danas je povukla veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije - stoji u priopćenju.

Podsjetimo, vlasti Republike Srpske u srijedu su u Banja Luci organizirale obilježavanje "Dana republike", iako je još 2015. Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim.

Proslavu su bojkotirali gotovo svi zapadni diplomati, no ondje je bio hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio te predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Stoga se predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDA) Armin Hodžić obratio otvorenim pismom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, te zatražio "smjenu veleposlanika Ivana Del Vechia, te preispitivanje suradnju s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem".

-Ne mogu vam ništa komentirati, samo ću reći da nisam bio ni na svečanoj akademiji, ni na defileu, ali bio sam jučer u Banjoj Luci - kazao je za Avaz.ba Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH.

 

M.M.