Izraelsko izaslanstvo trebalo bi danas doći u Zagreb, te dan uoči isteka roka informirati MORH može li, ili ne, ispuniti uvjete iz natječaja o nabavi zrakoplova.

Uoči sjednice Vlade, ministar obrane Damir Krstičević komentirao je nabavku borbenih aviona F-16 od Izraelaca.

- Ova Vlada je sve napravila, ali nema ugovora, nismo ga potpisali, nema financijske štete niti obaveze. Trebamo čuti što će reći država Izrael, i nakon toga Vlada će donijeti odgovornu odluku. Hrvatskoj je ratno zrakoplovstvo potrebno, i mi ćemo ga sigurno imati, u to sam uvjeren - rekao je uoči sjednice Vlade ministar obrane Damir Krstičević. 

Vojni analitičar Jan Ivanjek istaknuo je u programu HRT-a da je hrvatska strana kolateralna žrtva odnosa Izraela i SAD-a koji su na području obrambene suradnje vrlo intenzivni.

- Zašto su upravo preko ove situacije odlučili razrješavati svoje nesuglasice, nije jasno, možda je stvar lošeg tajminga ili splet međunarodnih okolnosti, šira slika se posložila na način koji nije povoljan za nas - istaknuo je Ivanjek.

Podsjetio je da je SAD imao i ranije neke manje primjedbe ali ne i o opremi zrakoplova.

- SAD je imao neke manje primjedbe i to se odnosilo na sve, od oružja koje bi se poslije nabavljalo do taktika za koje bi se obučavali hrvatski piloti. I sve se rješavalo u hodu. Zašto je u jednom trenutku došlo do toga da je sama oprema postala problem, to je opet stvar odnosa SAD-a i Izraela - zaključio je Ivanjek.

 

M.M.