Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu kako će prvo vidjeti što će o nabavi izraelskih aviona F-16 Barak na sutrašnjem sastanku reći predstavnici izraelskog Ministarstva obrane te će se nakon toga donositi odgovarajuće odluke. 

- Prvo ćemo sutra vidjeti što će nam kazati predstavnici izraelskog ministarstva obrane, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke - rekao je Plenković  te dodao kako je Hrvatska donijela odluku o odabiru aviona između postojeće četiri ponude od kojih je izraelska bila najbolja. 

Ponovio je da će, ako izraelska strana nije u stanju ispuniti ono što je obećala, Hrvatska poništiti tu odluku o odabiru.

- Mi imamo tu sve konce u svojim rukama, što se tiče naših odluka. Što se tiče odnosa između Izraela i SAD-a, to je nešto drugo - rekao je Plenković novinarima.

Istaknuo je kako na sutrašnjem sastanku želi jasno znati zbog čega je nešto što je bilo u redu prije godinu dana, kada smo slali posebna izaslanstva u Izrael i SAD, dovedeno u pitanje desetak mjeseci poslije. 

- Neke informacije koje su se pojavile u zadnje vrijeme, u tom trenutku nisu bile poznate - kazao je te dodao da i dalje postoji strateško opredjeljenje da se zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva, a stvar je tehnologije odabira i onoga što se može financijski priuštiti. 

Na pitanje jesu li Bandiću vrata otvorena ako poželi sudjelovati u Vladi, premijer je odgovorio kako to nikada nije bila tema, što je rekao i sam Bandić. Negirao je i da će to biti tema koalicijskog sastanka, već će se na njemu razgovarati o pripremi sjednice Hrvatskog sabora, aktualnom prijepodnevu i drugim temama. 

Plenković je ponovio da su Vlada i HDZ osudili postupke Ivana Đakića.

- To osobno osuđujem i kao predsjednik Vlade i stranke. Mislim i da je to krajnje neprimjereno - kazao je te dodao da je Đakićevo postupanje kažnjivo i prema sadašnjim zakonima. 

Osvrnuo se i na "izmijenjeni smjer predsjednice Republike".

-Kolinda Grabar-Kitarović je u zadnjoj godini svog mandata i želim da ona svoju ulogu, u okviru ustavnih ovlasti, obavlja kvalitetno te pridonosi funkcioniranju institucija te gospodarskom i socijalnom napretku svih hrvatskih građana - zaključio je.

 

M.M.